Pravidelná údržba zeleně čeká od čtvrtka do pondělí pardubické Tyršovy sady.  Odpůrci chystané revitalizace se ovšem obávají, že se bude jednat o první fází kácení dřevin, proti které protestují.

„Město chce v podstatě potají zahájit revitalizaci parku, aniž by byla přiznána dotace a doběhla správní řízení. Zaklíná se, že jde pouze o pěstební zásahy. Proti nim samozřejmě nelze nic namítat, ale když se čirou náhodou rovnají tomu, co je obsaženo v projektu revitalizace Tyršových sadů, tak je to přinejmenším podivné,“ pravil Jan Linhart ze sdružení Zelená pro Pardubice.

Údržba zeleně

Náměstek pardubické primátorky František Brendl, který má projekt revitalizace parku na starosti, však takovou interpretaci odmítá.
„Budou se prořezávat podlimitní náletové dřeviny, na jejichž pokácení není třeba žádné povolení. Kdyby se město v minulosti o park staralo, tak už by tam tyto dřeviny dávno nebyly,“ konstatoval František Brendl.

Pravidelná údržba zeleně se v parcích provádí zpravidla v pětiletých cyklech v době vegetačního klidu. Pracovníci společnosti D.I.S. v Tyršových sadech provedou pěstební opatření na základě dendrologického průzkumu. Při pravidelné údržbě zeleně je v těchto dnech možno zastihnout pracovníky odborných firem na různých místech Pardubic. Je totiž vhodná doba pro výchovné zásahy do dřevin, jejich omlazování i zdravotní zásahy.

„Dendrologický průzkum Tyršových sadů provedl odborník v souvislosti s připravovanou revitalizací parku.  Zásah by však musel být proveden, i kdyby k plánované revitalizaci nedošlo. Pěstební opatření, při nichž bývají odstraněny náletové dřeviny, ošetřeny a odborně prořezány stromy či keře a podobně, se v parcích provádějí běžně. Bez povolení během nich mohou být odstraněny pouze stromy,  jejichž obvod kmene ve výšce 130 centimetrů nedosáhne 80 centimetrů. Na stromy s větším obvodem kmene je třeba povolení,“ vysvětlila mluvčí pardubické radnice Nataša Hradní.

Zmizí odpadky

Dobrou zprávu pro lidi pravidelně procházející parkem v centru krajského města je, že při pěstebních úpravách by měly z Tyršových sadů zmizet zákoutí plná odpadu a lidských exkrementů i úkryty bezdomovců. Po pravidelné údržbě bude park připraven k zahájení revitalizace.

Zatím ovšem stále není jasné, jak dopadne povolení na kácení stromů, které musí městu nejprve vydat ministerstvo pro životní prostředí. I když nezávislé posudky, které si nechali ministerští úředníci zpracovat třeba od odborníků z Mendelovy fakulty, prý potvrdily dendrologické posudky, které si nechalo vyhotovit město Pardubice.
Příští týden  by údajně měli pracovníci ministerstva přijet na místní šetření, přičemž konečné rozhodnutí by mohlo padnout na začátku dubna.

LUKÁŠ DUBSKÝ