A mohlo to být úplně jinak. Koho by napadlo, že se z nevinné myšlenky dvou kamarádů zrodí mamutí podnik. S úsměvem na tváři se dá říci, že se současnému řediteli festivalu Janu Mazuchovi a jeho zástupci Petru Laušmanovi vymkla akce z rukou.

„Naše představa byla, že v rychlejším tempu uspořádáme nějaký malý víkenďáček. Kolega Novák nás nabádal, ať uděláme něco pořádného, že nám pomůže sehnat zahraniční hráče. A tak jsme se do toho vrhli po hlavě. První ročník v roce 1990 čítal čtyřicet účastníků, ten další ale už tři sta. A od té doby se Czech Open rozrůstá do původní podoby," podotýká Jan Mazuch.

„Nevím, jestli bychom se dnes do toho znovu vrhli střemhlav. Spíše si myslím, že bychom si vše důkladně promýšleli a možná by taková tradice ani nevznikla," dodává.

Od té doby si oba parťáci mohou do nekonečna opakovat poučku: Risk je zisk!

„V letošním ročníku se očekává kolem osmi tisíc startů. To však neznamená, že k hracím stolkům zasedne tento počet. Většina soutěžících si připíše více účastí. Nejen ve svém odvětví. Jsou šachisté, kteří si rádi zahrají třeba bridž a je tomu i naopak. Reálně bych to viděl na pět tisíc účastníků," odhaduje Petr Laušman.

Čtvrtstoletí, to už je pádný důvod k oslavám. A pořadatelé se na ně důkladně připravují. V průběhu festivalu chystají provést nejen jeho účastníky historií.

„Přehrajeme si například jednu partii dvou amatérů, starou nějakých dvacet let. V době, které ještě nevládl internet, obletěla celý svět. Lidé žasli nad tím, jak jeden z hráčů obětoval dámu a pak zvítězil. Ta oběť byla srozumitelná pro každého hráče, ale ne každého by to napadlo. Dále počítáme v Party stanu s promítáním co nejstarších fotografií," přibližuje ředitel festivalu.

S gratulacemi k významnému jubileu se již nyní tvoří dlouhá fronta, která povede z Náměstí republiky až před ČEZ Arenu, kde se také většina soutěží odehraje. Přispěchají s nimi milovníci šachu, pokeru, bridže, go, dámy, scrabblu, piškvorek, backgammonu, Rubikovy kostky, zatre, mankalových her, abstraktních her, křížovek a sudoku. Oslava vypukne zítra…

Vybrané dobroty

Šachy: Pardubice Open velmistrovský turnaj (18. 26.7.), Pardubický kraj Open MČR v rapidu (16. a 17.7), ČSOB Pojišťovna Open Konica Minolta Open MČR čtyřčlenných družstev (10. 13.7.), Bulinský & Vávra Open MČR v bleskovém maratonu (14. a 15.7), Staropramen Open MČR v holanďanech (12.7.), Sten.CZ Open MČR ve Fischerových šachách, (15.7.), MS v Polgár Superstar Chess (14.7.).

Poker: Festival Pardubice série turnajů (23.7. 2.8).

Bridž: Ave Kontakt Open hlavní turnaj dvojic (12.7.).

Scrabble: Fragment Open kvalifikace na MČR (12. a 13.7).

Rubikova kostka: Turnaj WCA ve skládání (11. 13.7).