Evropsky ceněnou přírodní lokalitu by člověk očekával spíše někde uprostřed hor. Pardubice budou ovšem takové místo přímo v centru města. Od 1. května jsou totiž mezi evropsky významné lokality evropské soustavy Natura 2000 zařazeny i tři rondely zámeckých valů.

Rozšíří tak už chráněnou lipovou alej vedoucí od Zámku Pardubice směrem k Labi. Soustavy chráněných území vyhlašuje vláda. Proč jsou ceněnou lokalitou právě zámecké valy? Vyskytuje se tam vzácný druh brouka páchníka hnědého.

„Ten žije v dutinách starých stromů. Na zámeckých valech v Pardubicích má tedy ideální podmínky. Lokalita má celkovou rozlohu 3,7 hektaru," vysvětlil zoolog Východočeského muzea v Pardubicích (VČM) Vladimír Lemberk.

Dospělí jedinci se v areálu zámku vyskytují od května do září. Návštěvníci zámeckých valů mohou vzácného brouka spatřit především za teplých letních podvečerů a někdy i přes den, kdy dospělí brouci opouštějí své dutinové úkryty, sluní se a mohou i na krátké vzdálenosti létat.

„Schopnost letu je u něho však jen velmi omezená, páchník uletí maximálně několik desítek metrů. A to je právě spolu s mizením starých dutých stromů v naší krajině důvodem jeho ohrožení – neschopnost se rozšířit na nově vzniklá stanoviště a výrazná ostrůvkovitá omezenost jeho výskytu," dodal Vladimír Lemberk.

Páchník hnědý
Larvy páchníka hnědého (Osmoderma barnabita) se vyvíjí tři až čtyři roky v trouchu v dutinách živých stromů – vrb, dubů, lip, jilmů, ovocných stromů, především v horní a střední části kmene. Živí brouci se vyznačují charakteristickou vůní připomínající juchtovi-nu – odtud pochází jejich české pojmenování.