Až na ty bezpečnostní manévry po celém městě dobré.  Atmosféra na derby Pardubice – Hradec Králové by si zasloužila jedničku s dodatečnou hvězdičkou.

Pardubická ČEZ Arena byla v letošní sezoně poprvé vyprodaná až pod strop a vzájemná rivalita fanoušků nenechala příznivce obou klubů ani na chvíli vydechnout. Pro toho, kdo se zaobírá údajnou rivalitou mezi oběma krajskými městy, to v pomyslné emocionální stupnici bylo takové malé finále extraligy.

Jestli se při prvním gólu hostů sypala ze stěn oklepaná omítka, tak po závěrečné Benákově ráně, která přihrála vítězství domácím, málem popraskala plexiskla kolem ledové plochy.

Bez ohledu na výsledek ale nutno smeknout. Jak před hráči obou týmů, tak před tábory fanoušků. Obě strany odvedly v neděli večer výborný výkon.

Aleš Kmoníček musel servírovat snídani

Prohraná sázka znamenala pro Aleše Kmoníčka návštěvu pardubické kabiny se snídaní.Prohrál sázku a musel do kabiny. Generální manažer hradeckých hokejistů Aleš Kmoníček musel porážku v derby s Pardubicemi „kousat" ještě v pondělí ráno. Se svým protějškem Ondřejem Šebkem se totiž vsadili, že manažer týmu, jenž prohraje, přinese 
do druhého tábora snídani.

Kmoníček nakonec dorazil s přepravkami plnými baget, k nim nabral 
i pár sladkostí a jako přídavek přibalil „hradecké tyčinky". Na snímku si na svoji  porci brousí 
zuby útočníci (zleva) Lukáš Radil, Robert Kousal a Jan Starý.

Kmoníček navíc ukázal, že má pro strach uděláno a do „nepřátelského" prostředí vkročil i s hradeckou šálou na krku. Podle zpráv Deníku s ní nakonec  i živý a zdravý pardubickou kabinu opustil. Dokonce i knoflíčky na saku měl všechny…    

Benák: Nejsem žádný hrdina ani expert

Umí dávat nezapomenutelné góly. Pardubický obránce Václav Benák má na velké trefy patent! Důkaz? V předminulé sezoně vstřelil vítězný gól v posledním extraligovém finále. V prvním kole letošního ročníku poslal duel v Brně do prodloužení v čase 59:59. A teď rozhodl derby s Hradcem, na které se český hokej těšil 20 let. „Ani náhodou se necítím jako nějaký hrdina nebo expert na takové chvíle. Kluci odvedli výbornou práci. A že to vyšlo na mě? To byla spíš náhoda," spokojeně se usmíval po zápase.

Při přesilovce se k němu dostal puk od Petra Sýkory, obránce udělal pár rychlých kroků a prásk. Rána příklepem. Gól! 3:2 a vymalováno.

Předtím si kouč Zdeněk Venera vzal time out a hráčům maloval, co mají na ledě předvést. „Vůbec bych vám neměl říkat, o co tam šlo," mrkl po hloučku novinářů Benák. „Základem bylo vyhrát buly, dát naší přesilovce nějakou formu, cpát puk do branky a snažit se zápas rozhodnout," byl přece jen sdílnější.

Jeho Pardubice se s rivalem pořádně nadřely. „Hradec hrál výborně, hodně bruslil a díky výborně chytajícímu Salfovi (Dušanu Salfickému) to pro nás dopadlo takhle dobře," ulevil si pětatřicetiletý zadák. 

A jen tak mimochodem, se šesti body je nejproduktivnějším bekem extraligy…

Hradec si prý zasloužil dva body. 'Lidi se bavili, my taky'

Celý rozhovor najdete ZDE:  Hradecký deník

„Měli jsme dost šancí, několikrát jsme byli sami před Salfou, v poslední třetině netrefíme prázdnou branku… Škoda. Třetí gól by zápas rozhodl," tvrdil hradecký hromotluk Langhammer, autor jedné přesilovkové trefy.

Významnou část zápasu jste byli herně lepší, měli jste více střel. Je pro vás bod málo? Určitě. Měli jsme navrch, 
i když tam byly i momenty, kdy nás Pardubice přehrávaly. Myslím, že dva body jsme si zasloužili.

Proč je tedy nemáte?
Měli jsme dost šancí, několikrát jsme byli sami před Salfou, v poslední třetině netrefíme prázdnou branku… Škoda. Třetí gól by zápas rozhodl.

Pardubický brankář Dušan Salfický v jednačtyřiceti letech předvedl výborný výkon, že?
Nepřekvapilo mě to. Chvíli jsem s ním hrál a vím, že je to kvalitní gólman s hromadou zkušeností. Pro něho to asi bylo hodně speciální utkání.