Ručit za něj budou akcionáři, kterými jsou město Pardubice a Pardubický kraj. „Vzhledem k horší hospodářské situaci společnosti EBA se banka vyžádala jako zástavu pozemky. My to jako akcionář akceptujeme," uvedl náměstek pardubického primátora Jan Řehounek.

Na oplátku ovšem na úvěru město a kraj ušetří zhruba 850 tisíc korun. Již zítra se sejde představenstvo společnosti EBA, na kterém by se mělo schvalovat zvýšení základního kapitálu firmy spravující letiště. „Město i kraj počítají v rozpočtu na rok 2016 s částkou, kterou bude potřeba do stavby terminálu investovat nad rámec úvěru," poznamenal Jan Řehounek.

Společnost EBA by měla úvěr splácet 15 let. Zatím není jasné, za kolik se terminál postaví, záležet bude na nabídkách stavebních firem. Akcionáři byli nuceni projekt terminálu pozměnit, jelikož ten původní byl příliš drahý. Upravit projekt přitom byla výhodnější varianta. Pokud by totiž vznikl projekt zcela nový, musel by nejprve získat všechna potřebná povolení, což by podle politiků mohlo stavbu terminálu odložit o 5 až 10 let.