Bývalá jatka poblíž Tyršových sadů v Pardubicích „půjdou k zemi". S demolicí nevyužívaných objektů se začalo včera. Již v srpnu by měl vyčištěný prostor sloužit potřebám Olympijského parku Pardubice. Během první etapy dojde k demolici nadzemní části všech budov.


„Dlažbu v areálu ponecháme a část pod objekty směrem do ulice U Stadionu upravíme pro potřeby Olympijského parku Pardubice 2016. Jeho organizátoři využijí takto připravený pozemek k aktivitám, které v programu parku v této lokalitě naplánovali. Terénní úpravy a takzvané svahování provedeme jen směrem k Tyršovým sadům," konstatoval správce Nadace pro rozvoj města Pardubic Jiří Čáň.

Podle jeho předpokladů potrvají práce na úvodní etapě demolice do konce června a přijdou zhruba na šest milionů korun.

Pro potřeby Olympijského parku Pardubice 2016 dojde také během července k úpravám zhruba 2 250 metrů čtverečních pozemků, které s areálem bývalých jatek sousedí.

Terénní úpravy

„Cílem je uvést tyto plochy do provizorního stavu tak, aby zde v srpnu nevznikalo takzvané blátivé prostranství," doplnil správce nadace Jiří Čáň s tím, že druhá etapa prací týkající se terénních úprav by se měla uskutečnit na podzim, respektive po ukončení Olympijského parku Pardubice 2016.

Město tak bude mít na podzim k dispozici celé prostranství podél ulice U Stadionu.

Dlouhou dobu byla tato část nevzhledným koutem Pardubic, jelikož kromě nevyužívaných jatek tam stálo i torzo haly ČSTV.

S její demolicí se začalo v lednu 2014 a město nakonec nestála ani korunu. Naopak mu firma, která halu bourala, ještě sto tisíc zaplatila, vydělala totiž na prodeji vytěženého železa.
O tom, co vznikne na lukrativních pozemcích v centru krajského města, se diskutuje již řadu let.

V minulosti už magistrát několik možností využití území představil. Uvažovalo se například o kongresovém centru se společenským sálem, o hotelu, wellness centru či jiném objektu pro odpočinkové a sportovní aktivity.

Nová hřiště

Současné vedení města chce tyto pozemky začlenit do projektu opravy Letního stadionu. Vedle něho by mělo vzniknout nové fotbalové hřiště.

Další dvě hřiště by se pak mohla nacházet na volném prostranství po zbouraných objektech jatek a haly ČSTV. Tato dvě hřiště by mohla po domluvě se správcem využívat i veřejnost.
Počítá se tam rovněž s dětským hřištěm a místem pro promítání letního kina.

Nejbližším využitím prostoru však bude Olympijský park Pardubice, který se bude konat od 5. do 21. srpna a centrem aktivit má být opravený park Na Špici.