Jan Novák z pardubických Polabin se právě vyučil v oboru kuchař – číšník. Za měsíc nastupuje do svého prvního zaměstnání. V budoucnu by si rád otevřel vlastní restauraci. „Jak ale začít podnikat, to zatím nevím," říká mladý muž. Lidem jako on by mohlo pomoci nové inovační centrum.

Jeho pilotní provoz bude v Pardubicích zahájen začátkem příštího roku. Na vzniku začaly v těchto dnech pracovat Pardubický kraj, Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje a Czech ICT Alliance. Centrum tohoto typu doposud v Pardubicích chybí.

I pro ohrožené před-důchodce

„Pardubické inovační centrum by se mělo stát platformou pro vznikající ekosystém podpory začínajících firem s regionálním i mezinárodním potenciálem. Centrum nabídne podporu nejen těm, kteří budou mít záměr realizovat svoje inovativní řešení v praxi, ale obecně všem zájemcům o rozjezd vlastního podnikání," uvedl hejtman Martin Netolický.


Projekt by měl podle představ zřizovatelů oslovit velké spektrum uchazečů, mezi které budou patřit nejen studenti a absolventi, ale i široká veřejnost včetně lidí před-důchodového věku, kteří mají bohaté profesní zkušenosti, avšak zároveň tvoří ohroženou skupinu na trhu práce.


„Projekt počítá s vybaveným prostorem, který bude sloužit jak začínajícím podnikatelům, tak mentorům z řad zkušených podnikatelů, kteří budou nabízet pomoc začínajícím firmám formou individuálního poradenství nebo vedením seminářů a workshopů," sdělil pardubický primátor Martin Charvát. V neposlední řadě budou mít zájemci možnost setkat se s investory a vyjednat spoluúčast při rozvoji svého podnikání.


Lidé čekající ve frontě na Úřadu práce v Pardubicích měli včera na projekt rozdílné názory. „Takové věci jsou k ničemu. Dcera známé chtěla začít po vyučení podnikat jako kadeřnice a bez dvouleté praxe prý stejně nemá šanci," prohlásila žena, sama již důchodkyně, která si nepřála být jmenována. „Já bych takovou pomoc určitě uvítal. I když nebude přímo finanční. Orientace v podnikání je složitá," řekl Jan Novák, který do budoucna plánuje svou vlastní restauraci. Jana Radostová z České abilympijské asociace, která pomáhá hledat práci postiženým klientům by zase v budoucím inovačním centru uvítala poradenství pro lidi s handicapem. „Jsou to často lidé po úrazu. Jsou šikovní, ale najít uplatnění na trhu práce pro ně přesto není snadné," uvedla Jana Radostová.

Peníze mají přitéct z Evropské unie

A z čeho bude vznik centra financován? „Nezbytným předpokladem pro realizaci našeho záměru je kvalitní finanční a personální zázemí. K tomuto účelu budou sloužit dostupné dotační tituly – operační programy EU v rámci programového období 2014 – 2020, ale nabízí se také další evropské a národní zdroje," objasnil Richard Červenka, ředitel Regionální rozvojové agentury .

Pavlína Roztočilová