Petr Kučera, žák osmé třídy dubinské základní školy, si například otestoval, jaké je to být primátorem Pardubic.

Den s primátorem

Hned ráno se s primátorem Martinem Charvátem zúčastnil porady vedení města a poté ho čekaly exkurze na tiskový úsek i na oddělení vnějších vztahů radnice. Nechyběl ale ani na jednání Rady města Pardubic a po jejím skončení poznal mimo jiné i to, jak musí být politik připravený, aby mohl zodpovědět všechny dotazy novinářů na pravidelné tiskové konferenci.

„Student Petr se mnou zažil poměrně náročný den a já jsem měl radost z jeho aktivního přístupu, z dotazů i jeho snahy načerpat co nejvíce poznatků," okomentoval studentskou návštěvu primátor Pardubic Martin Charvát.

Žákyně osmé třídy Nikola Greššová ze Základní školy Npor. Eliáše zase zavítala mezi strážníky pardubické městské policie.

Střelnice i stáje

„Nikola je členkou dětského parlamentu, se kterým už Městská policie Pardubice spolupracovala například při výběru jména pro nového koně strážníků. Když si členové dětského parlamentu mohli vybrat, s kým stráví jeden den, tak o městskou policii projevili zájem hned tři žákyně. Nikola nakonec byla tou šťastnou," konstatovala mluvčí pardubické městské policie Lucie Klementová.

„Nikola Greššová se dostala do samého srdce chodu městské policie, tedy na operační středisko, kde zjistila, jak funguje kamerový systém i odbavovaní tísňové linky 156. Její kroky směřovaly i na střelnici, kde si pod vedením zkušeného strážníka a instruktora vyzkoušela takzvanou suchou střelbu. Jde o simulaci střelby bez nábojů, při které se ale střelec chová jako při střelbě a dodržuje všechny správné postupy střelby," vysvětlila Lucie Klementová.

Poznávání městské policie z druhé strany pokračovalo ve stáji, kde si Nikola prohlédla všechny čtyři služební koně, dozvěděla se více o jejich výcviku, povaze a náplně jejich služby.

Oběd s ředitelem

„Poté už následoval oběd s ředitelem Městské policie Pardubice, kde se žákyně projevila jako správná žena a ředitele strážníků zasypala nejrůznějšími dotazy ohledně práce strážníků. Nakonec Nikola dostala na památku dárkové předměty s motivem Městské policie Pardubice," dodala mluvčí strážníků Lucie Klementová.