Dnes je Popeleční středa, kterou začíná čtyřicetidenní postní období.

V křesťanství je to doba přípravy na Velikonoce, během níž si věřící nemusí odpírat jen jídlo, nejčastěji maso, ale mají příležitost zříct se čehokoliv, co je v životě postradatelné nebo překážející. Třeba svého auta.

„Je to výzva," říká mladá maminka

K netradičnímu půstu a poznání hranic svých možností vyzývá všechny občany akce Autopůst Českobratrské církve evangelické (ČCE).

„Tato jiná forma půstu je impulsem k zamyšlení nad naším přístupem k životnímu prostředí. Můžeme tak spoluvytvářet budoucnost, která si více váží života na Zemi," popsal smysl iniciativy její organizátor Marek Drápal z ČCE. Dodal, že ideálním cílem je, aby akce měla přesah i do pozdější doby.

„Bylo by hezké, kdyby si lidé uvědomili, že třeba autem tolik jezdit nepotřebují a začali využívat jiné, šetrnější alternativy dopravy," vysvětlil Marek Drápal.

„Já v autopůstu žiji, protože vlastní vůz nemám, jezdím hromadnou dopravou. Věřím, že i naši farníci své vozy používají s rozmyslem, a to nejen nyní, ale i celoročně," uvedl farář Českobratrské církve evangelické v Pardubicích František Plecháček.

K akci Autopůst má v plánu se připojit i pastorační pracovnice zmiňovaného farního sboru Pavla Queisnerová. Výzvou je také pro Ludmilu Nepomuckou. „Přijde mi to jako zajímavý nápad a chci to vyzkoušet. Jsem sama zvědavá, zda to zvládnu neporušit. S malým dítětem to bude docela výzva," řekla mladá maminka.

Co stojí za únavou 
a neochotou?

Autopůst se v České republice koná od roku 2011. Inspirací se mu stala podobná akce v Rakousku a Německu.

Podle výzkumů způsobuje každý rok znečištěné ovzduší předčasnou smrt asi 370 tisíc Evropanů.

Dalším nebezpečím, které pramení z přebujelé automobilové dopravy, je hluk, který má nepříznivý vliv na zdraví i psychiku. Způsobuje únavu, depresi, rozmrzelost, neochotu, zhoršení paměti i koncentrace.