Komanditní společnost TechnoPark Pardubice uznala svůj dluh téměř 230 milionů korun stavební firmě Geosan Group, která na ni podala návrh na vyhlášení konkurzu. Menší částky dluží i dalším osmi subjektům.

Kvůli exekuci má obstavený účet

Komanditní společnost sama požádala soud, aby co nejdříve rozhodl o vyhlášení úpadku. Je to zřejmé z insolvenčního rejstříku.
TechnoPark má kvůli nařízené exekuci obstavený účet a není schopen platit závazky. Proto by pro něho bylo lepší, kdyby byl vyhlášen konkurz.
„V dané chvíli je nutné zajistit provoz areálu, aby nevznikla škoda na majetku, který má sloužit k uspokojení věřitelů," uvedl ve vyjádření dlužníka Miloslav Steklý, který je členem představenstva komplementáře TechnoPark management. Soud již určil insolvenčním správcem pardubickou firmu Saluka.

Firma TechnoPark Pardubice postavila v průmyslové zóně vědecký park a podnikatelský inkubátor. Moderní haly se nikdy celé nenaplnily a společnost není schopna splácet své dluhy.
Věřitel Geosan Group zvažoval podání návrhu na insolvenční řízení již od roku 2011.
Soudně se pokusil vymoci část dluhu, ale TechnoPark Pardubice splácel jen po velmi malých částkách. Pokud firma skončí v úpadku, bude muset haly rozprodat, aby umořila závazky.

Výstavba hal stála 450 milionů korun

Výstavba hal stála 450 milionů korun, z toho 300 miliony přispěla Evropská unie. Společnosti se s problémy dařilo pět let dodržet unijní podmínky a nemusela vracet dotace.
TechnoPark Pardubice vznikl v roce 2004 jako komanditní společnost. Komplementářem je akciová společnost TechnoPark Management. Od března 2012 ji stoprocentně vlastní firma Midoma Overseas Ltd. se sídlem na Britských panenských ostrovech, které jsou známé jako daňový ráj pro zahraniční společnosti. Jeden ze zakladatelů firmy TechnoPark Management Jiří Kovář před časem zemřel.

Komanditisty společnosti jsou Pardubický kraj, Univerzita Pardubice a společnost Free Zone, v níž drží Pardubice 30 procent akcií.
Tyto subjekty do projektu vložily jen statisícové částky, ale nemají rozhodovací pravomoci.