Historici teď postupně luští všechna její tajemství. Po provedených průzkumech už tuší, kdy byla truhla vytesána a jakým způsobem. „Dendrochronologický výzkum určil, že dub na pernštejnskou truhlu pokáceli v průběhu deseti let následujících po roce 1481. Z toho vyvozujeme, že tento obří trezor si Vilém z Pernštejna objednal v době, kdy se rozhodl koupit pardubické panství,“ uvedl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

„Už víme, že tesař truhlu z kmene vydlabával, pravděpodobně to byl jeden člověk, který používal jeden nástroj a byl to pravák,“ dodal Libánek.

Požár v Kemerovu
Hasiči zkontrolují nejen obchoďáky, ale možná i multikina a hotely

Dřevo zůstalo nadmíru dobře zachované kvůli stabilnímu klimatu pod zámeckou kaplí, ale železné pásy, kterými je truhla pobitá, poškodila vlhkost. Konzervátoři Východočeského muzea proto jemným pískováním odstranili korozní vrstvy a kov ošetřili voskováním. Očištění se dočkalo i dřevo. 

„Podařilo se nám v malém prostoru sklepení masivní truhlu otočit na bok tak, abychom konzervovali její dno. Nyní čeká ošetření zbylé části truhly,“ řekla vedoucí konzervátorského a restaurátorského oddělení Jana Malá.

Z Pardubic odletěli první pasažéři na jih Španělska.
Letišti se vrátila prosperita

Tesařský mistr a restaurátor Petr Růžička, mimo jiné autor repliky středověkého stavebního jeřábu na Pražském hradě, společně s tesařem Davidem Stejskalem vymysleli dřevěnou konstrukci, kterou vyrobili na míru nepravidelným tvarům truhly. Do ní ji upevnili a vyzdvihli na dřevěné kozy s čepy, na nichž téměř tunovou truhlu otočili.

Truhla sloužila jako trezor uchovávající nejvýznamnější listiny, smlouvy, zlato a cennosti. Dimenzovaná byla na stovky kilogramů zlata a stříbra. Přístup k ní vede přes zámeckou kapli dolů po úzkém točitém schodišti a podzemními chodbami přes několikeré masivní dubové dveře.

Ilustrační foto
Pardubice budou kvůli uzavírce ucpané měsíc