Hrob, schránka v kolumbáriu, rozptyl či vsyp na loučce? Také obliba způsobu posledního odpočinku se mění. V posledních letech se lidé více zajímají o urnová místa.

Tento trend je patrný nejen v Pardubicích, ale i v sousedním Hradci Králové. Tam se mohou do zájmu promítnout i finanční důvody, pronájem urnového místa je tam levnější než u hrobového, a to až třikrát. V Pardubicích jsou ceny srovnatelné, přesto i zde poptávka po schránkách na urny roste. Za hrobové místo na centrálním hřbitově zaplatí nájemce 139 korun ročně, na okolních hřbitovech 125 korun. Kolumbární schránka vyjde na 140 korun za rok.

Svítkovský hřbitov čeká rozvoj

„Na zvýšenou poptávku po urnových místech jsme zareagovali už před pěti lety a na centrálním hřbitově v Pardubicích jsme vybudovali nové kolumbárium s kapacitou téměř 200 míst. V budoucnu se připravuje stavba kolumbária také ve Svítkově," uvedla Světlana Pozníková, tisková mluvčí Služeb města Pardubic, které pardubické hřbitovy provozují. Hrobových míst je v Pardubicích dostatek. „Lidé většinou upřednostňují pronájem hrobového místa co nejblíže svému obydlí, ale jinak jsou preference výběru rozmanité," dodala Světlana Pozníková.

I správa hřbitova řeší neplatiče, jde o desítky případů ročně. „Nejprve je nájemci zaslána písemná výzva. V případě jeho nečinnosti se výzva zveřejňuje na vývěsce na hřbitově. Po uplynutí zákonné lhůty, což je rok u hrobového místa a deset let u hrobky, se věc stává opuštěnou a je majetkem města," vysvětlila Světlana Pozníková.

Dostatek hrobových míst mají pardubické hřbitovy lidské i ten zvířecí, který vznikl před šesti lety. Na tom je v současné době pochováno asi 70 domácích mazlíčků.

Rodiče už budou mít právo na plod

Ministerstvo pro místní rozvoj pracuje na reformě pohřebnictví. Šéfka resortu Karla Šlechtová slibuje, že budou jasnější dosud velmi neostře vymezená pravidla. Ministerstvo jako hlavní inspekční orgán v pohřebnictví má v plánu „posvítit" si na nekalé praktiky a na neuctivé zacházení s lidskými ostatky.

Novela zákona o pohřebnictví bude řešit mimo jiné minimální výrobní parametry rakví, nejlevnější varianta papundeklových krabic je prý neúnosná. Návrh změny zákona o zdravotních službách má zase nově respektovat právo rodičů, kteří by chtěli pohřbít svého mrtvě narozeného potomka bez ohledu na stáří plodu. Při váze plodu do 500 gramů to nebylo možné.