„Vedení klubu po nás chtělo navýšit reklamu a dotace o 15 milionů korun. To není přijatelné. Navrhujeme kapitalizovat pohledávky města vůči klubu. Bude tím navýšen základní kapitál společnosti o 31 milionů korun. Dojde tak k oddlužení klubu,“ uvedl náměstek primátora Jan Mazuch (ODS). Tento krok má klubu pomoci v boji o udržení v extralize, bude mít možnost zkusit do konce ledna nakoupit posily.

Minoritní nepomohli

„Není to odpuštění půjčky, nabudeme vyššího podílu. V krizové situaci se má vlastnická struktura co nejvíce zjednodušit. Minoritní akcionáři tomu nepomohli ani o milimetr a měli by se vytěsnit,“ řekl Karel Haas (ODS) s tím, že v budoucnu by ale město mělo v klubu mít jen minimální akciový podíl, který zajistí nepřeveditelnost extraligové licence a garanci místa pro zástupce radnice v dozorčí radě.

Zastupitelé volali po tom, aby za tristní stav hokejového klubu konečně někdo převzal zodpovědnost.

„Dostali jsme se do stádia, že odpovědnost musí převzít ti, kteří společnost dovedli tam, kde je. Finálně zodpovědný je pan primátor. Čekám, kdy si posype hlavu. Nemyslím si, že největší vina je na generálním manažerovi Dušanovi Salfickém nebo trenérech. V prosinci jsme navrhovali odvolat představenstvo, čekali jsme, že to bude tlak na primátora a přizná, že to nezvládl. To se nestalo,“ konstatoval František Brendl (Pardubáci). Atmosféra v zastupitelstvu se podle něj odráží v kabině.

„Sebereflexe lidí, kteří klub vedou, je velmi nízká. Po sezoně bychom si měli vyhodnotit odpovědnost velmi důsledně,“ přidal se Haas.

Také podle radního Víta Ulrycha (Koalice pro Pardubice) by se dozorčí rada klubu měla vrátit k personálním otázkám. „Musíme se bavit o tom, jestli současní členové managementu mají pokračovat ve svých funkcích,“ řekl Ulrych.

Nájem je vysoký

Na přetřes přišla i výše nájemného, které musí hokejový klub platit Rozvojovému fondu Pardubice jako vlastníkovi arény.

„Pokud bude stále tak vysoké, i když jsme loni udělali krok ke snížení, bude se veřejnost ptát, proč hokej dostává takové peníze. Obdobně jsou na tom krasobruslaři, sledge hokejisté a podobně. Vedení města by se tím mělo zabývat,“ poznamenal Petr Klimpl (ODS).

Opozičním zastupitelům vadilo, že zprávu o možnosti navýšení základního kapitálu dostali pozdě. „Přijde mi to jako vrchol zoufalství. Takhle hutný a závažný materiál nám pošlou večer před zastupitelstvem, kdy už to nemůžeme projednat v klubech. Čtyři roky tohle ODS jako opoziční strana kritizovala,“ komentoval Brendl.