Jsou pardubické a holické školy otevřeny zlodějům? Odpověď zní ano, avšak i to má svoje velká ale.

„Víme, že není problém do školy při troše snahy proklouznout,“ uvedl Ladislav Kubát, ředitel pardubické Základní školy Štefánikova.
Nejsnadnější se zdá způsob, jakým se to povedlo Deníku – o velké přestávce.

Dveře jsou sice zabouchnuté, ale stačí poč〜kat několik vteřin, než z budovy vyjde první člověk a cesta je volná.

Je přestávka, v přízemí však není žádný učitel, pouze děti. Prostorem šaten procházíme bez problémů, a proto se vydáváme do vyšších pater.
V tom druhém se odhodláme projít chodbou. Zkusmo pozdravíme i několik učitelů, ale ani ti se nezajímají o důvod naší přítomnosti. Jdeme proto rovnou do ředitelny.

„Škola rozhodně není vězení. Zvlášť o přestávkách je možné projít dovnitř, pokud vám někdo otevře. Při výuce se ale dveře zamykají a vpustit vás může jen zaměstnanec – poté, co zazvoníte u dveří. Naše škola už se s několika případy nezvaných návštěvníků setkala,“ řekl Kubát.
Tato budova je ale na nezvané návštěvníky připravena. Oba vchody do budovy hlídá průmyslová kamera, která natočila i náš příchod.

„Díky kamerám už se nám několikrát podařilo odsud vyprovodit nežádoucí osoby. V jednom případě se tu někdo ometal kolem šaten a předstíral, že shání jakousi žákyni, podruhé se dokonce pokoušela jedna dvojice dostat přes hlavní dveře pomocí páčidla,“ popisuje ředitel Ladislav Kubát výhody systému, který na škole funguje již deset let.

V Holicích se ani do jedné ze základních škol nepozorovaně proniknout nepodařilo.

V obou případech jsme narazili na zamčené dveře.

Projít dovnitř tak bylo možné pouze poté, co nám někdo z pracovníků školy po zazvonění na zvonek otevřel.
Jedním z častějších důvodů, proč se do školy pokouší proklouznout někdo cizí, jsou krádeže v šatnách. V některých případech si takto může zloděj přijít když ne na peníze, tak na značkové oblečení.

„Policie tyto případy nezaznamenává nijak pravidelně. Minulý týden byla jednomu z pardubických obvodních oddělení hlášena krádež v mateřské školce, ale takových případů je skutečně minimum,“ uvedla Jitka Vavřinová, mluvčí pardubické policie.

„Nevzpomínám si ani na případ, kdy by se kolem školy pohyboval například exhibicionista nebo jinak vyšinutý člověk,“ sdělila mluvčí.
Školy na Pardubicku jsou, alespoň podle našeho průzkumu, celkem bezpečné.