Na hrůzné okamžiky naší historie bychom neměli zapomínat. V Pardubicích  je jedním ze symbolů děsivé minulosti Larischova vila, známá též jako Zámeček.
„Tato celostátní památka dlouhá léta chátrala. Nesmíme dovolit, aby se z ní stala ruina," uvedl Pavel Budinský, předseda Československé obce legionářské (ČsOL). Ta získala Zámeček od společnosti Foxconn za symbolickou cenu. „Doufáme, že se nám tak na dlouhou dobu podařilo vyřešit existenci Larischovy vily," věří Pavel Budinský.

V Zámečku vznikne vzdělávací centrum

ČsOL společně s Občanským sdružením za záchranu Zámečku Pardubice plánuje proměnit tuto památku v místo odpovídající jejímu významu. „Stojíme na počátku jeho nové éry. Válka teprve začíná, takže ještě není nic vyhrané, ale na boje se těším," okomentoval současnou situaci předseda pardubického sdružení Tomáš Novotný.
Nyní se má Zámeček změnit v muzeum a vzdělávací centrum.

„Naším prvotním záměrem bylo vytvořit tu muzeum heydrichiády. Byli bychom rádi, kdyby tu vzniklo i centrum domácího i zahraničního odboje ze druhé světové války," nastínil plány regionální zástupce ČsOL František Bobek.

Rozhodovalo se 
o životě či smrti lidí

Jedním z nejděsivějších míst pardubického Zámečku jsou sklepy. V nich se rozhodovalo o životě či smrti nevinných lidí. Spoře osvětlené místnosti bez oken působí strašidelně i dnes. „Představte si, že se ráno vzbudíte, aniž byste tušili nějaké nebezpečí. Ten samý den večer se ocitnete na popravišti," popsal František Bobek osudy občanů Ležáků, o jejichž životě, respektive smrti, se právě na Zámečku rozhodovalo.
Přímo ve sklepech má po úpravě vzniknout prostor k pietním vzpomínkovým akcím. „Myslím, že to bude vhodné místo také pro konání tematických výstav," řekl František Bobek.

Z dětí se na chvíli stanou parašutisté

Vyhlazení Ležáků bylo jedním z důsledků atentátu na Heydricha. Ten provedla trojice českých parašutistů, kteří sem přiletěli z Velké Británie.
„Abychom si připomněli jejich zásluhy, plánujeme u vily vybudovat výcvikové středisko pro děti. V něm si návštěvníci vyzkouší, jak se na své poslání čeští parašutisté připravovali. V parčíku tak vznikne lanové centrum, které by mělo být postaveno podle historických souvislostí," prozradil František Bobek.

Do léta bude mít Zámeček nový plot

Zatím jsou v plánu přípravné práce – stavba nového plotu a vstupní brány, ale  také přívod inženýrských sítí k vile. Vše by mělo být hotové do května.
„Tyto úpravy musíme provést. Jsou součástí memoranda, které jsme na konci ledna uzavřeli s firmou Foxconn. Až práce dokončíme, ČsOL Zámeček oficiálně získá," vysvětlil František Bobek jedinou překážku k chystané rekonstrukci.
Vila hraběte Jiřího Larische-Mönnicha byla postavena v roce 1884.

„Majitel miloval koně, proto si vybudoval sídlo právě v Pardubicích," informoval Jiří Kotyk, člen sdružení za záchranu Zámečku Pardubice.
Za druhé světové války působil ve vile německý policejní pluk –  Schutzpolizei. „Za heydrichiády tu popravili 194 lidí. Zámeček však neodráží jen dějiny Pardubic, ale je místem, ve kterém se odehrávala evropská historie," uzavřel Jiří Kotyk.

Martina Kynclová