„Zápis dětí k předškolnímu vzdělávání pro školní rok 2015/2016 se bude odehrávat ve dvou kolech. Do školek by se tak měly dostat všechny pardubické děti starší tří let. Stejně jako loni se i letos očekává, že k zápisům do školek přijde kolem jednoho tisíce dětí," informovala náš Deník Alexandra Tušlová z tiskového úseku pardubického magistrátu.

„Zavedením nového systému chceme společně s řediteli školek garantovat jistotu rodičům tříletých a starších dětí, že se jejich potomci do školky dostanou. Není možné, aby některé dvouleté děti do školek mohly a některé tříleté nikoliv, jak tomu bylo v minulosti," uvedl náměstek pardubického primátora zodpovědný za školství Jakub Rychtecký. „Ze zákona vyplývá, že předškolní vzdělávání je určeno zpravidla dětem od tří let věku, a to garantujeme v prvním kole. Chci však ujistit i rodiče mladších dětí, na které pamatujeme v kole druhém," doplnil náměstek primátora.

První kolo zápisu bude určeno dětem, které do 31. srpna oslaví třetí narozeniny, a také dětem starším.

„Podmínky přijetí jsou k dispozici na webových stránkách města www.pardubice.eu a spolu s přihláškou pak také na stránkách té které mateřské školy," upřesnila Alexandra Tušlová.
Městu Pardubice jako zřizovateli mateřských škol jde především o to umístit k předškolnímu vzdělávání děti tříleté a starší, tedy děti, které mají v mateřinkách vytvořeny podmínky ke vzdělávání po stránce provozní i personální.

Nové opatření vítá

„Nové opatření vítám. Třídy v našich školkách bývají obvykle sestaveny podle dětí podobného věku tak, aby si rozuměly, respektive aby byly na podobné úrovni zralosti. Jedna učitelka má ve třídě až dvacet šest dětí, které by měly být samostatné, uměly se například samy najíst, napít z hrníčku, mít zautomatizované základní hygienické návyky a dokázaly si hrát s těmi hračkami, kterými školka disponuje. Není v silách učitelky vzdělávat a posouvat kolektiv dětí dál podle vzdělávacího programu, pokud do třídy chodí větší množství dětí, které věkem patří do jeslí," řekla ředitelka Mateřské školy Korálek v Rumunské ulici Alena Stehnová.

„Dvouleté děti však u zápisu uspět mohou při doplňování neobsazených míst ve školkách ve druhém kole zápisu," nechala se slyšet Alena Stehnová.

Druhé kolo určené pro další zájemce se uskuteční ve středu 27. května od 8:00 do 16:30 hodin v těch pardubických mateřských školách, v nichž zůstanou po prvním kole volná místa.
Jejich seznam bude před vyhlášením druhého kola zápisu upřesněn a zveřejněn.

Příjem žádostí se bude týkat ostatních dětí a dětí narozených po 31. srpnu 2012. „Druhé kolo zápisu nebude určeno dětem, které budou přijaty v kole prvním," zdůraznila Alexandra Tušlová.

32 mateřských škol

Město je zřizovatelem 32 mateřských škol s kapacitou 3250 míst. Pro letošní zápis bude připraveno v mateřských školách necelých 1000 míst – tak jako v loňském roce.

Do prvních tříd základních škol se letos hlásilo 1164 dětí z pardubických mateřských škol, u více než 180 z nich se počítá s odkladem školní docházky. Z demografických údajů je navíc zřejmé, že počet narozených dětí začíná klesat.
Loni se v Pardubicích narodilo 912 dětí s trvalým bydlištěm v Pardubicích, což je o 105 méně než v roce 2010. Proto město neuvažuje o dalším rozšiřování kapacit školek.

V Pardubicích navíc kromě veřejných školek funguje ještě dalších třináct soukromých předškolních zařízení.