Mrazivé počasí nezabránilo stovkám lidí k účasti na akci regionálních Deníků nazvané Česko zpívá koledy.

Každý, kdo zavítal na vánočně vyzdobené Pernštýnské náměstí v Pardubicích, si mohl zanotovat ty nejoblíbenější koledy.

Letos se tato akce uskutečnila na 570 místech po celé České republice i v zahraničí. To je téměř o 200 víc než loni. V přímém přenosu si mohli koledy vychutnat i posluchači Českého rozhlasu Pardubice.

Oblíbené koledy

A jaké koledy se letos zpívaly? Čtenáři vybrali Nesem vám noviny, Narodil se Kristus pán, Půjdem spolu do betléma, Den přeslavný jest k nám přišel a Pásli ovce Valaši. Nakonec si všichni s pěveckým sborem Continuo zazpívali také písničku Vánoce, Vánoce přicházejí. „To sice není koleda, protože má své autory a vznikla až v šedesátých letech minulého století, ale za tu dobu stihla zlidovět," řekl moderátor akce a známý pardubický zpěvák Jiří Ševčík.

Jeho kolegyně Petra Beránková zase ocenila, že si lidé v Čechách nenechají vzít svého Ježíška. „Stejně jako nám Rusové nevnutili dědu Mráze, tak nám Ježíška nevytlačí ani Santa Claus," nechala se slyšet moderátorka Českého rozhlasu Pardubice.

Přijel i Petr Kotvald

Hlavní hvězdou večera byl Petr Kotvald, který přijel do Pardubic i s celou kapelou. Na akci Česko zpívá koledy se na Pernštýnské náměstí vrátil po dvou letech. Jeho koncert měl samozřejmě adventní nádech, ale diváci si mohli vyslechnout i některé jeho písně s mimovánoční tematikou.

Vrcholem večera pak byla populární píseň Vánoce hrajou glórijá, kterou s Kotvaldem a sborem Continuo zpívaly také děti ze školy Svítání. A pochopitelně i celé náměstí, na kterém se mohlo sejít až kolem tisícovky lidí.

Zpívalo se také v Borku u Holic

Koledy se včera večer rozezněly také v Borku u Holic. Zájemci se sešli u nohejbalového areálu, kde si také společně zazpívali. „Loni jsme tuto akci navštívili v Pardubicích a moc se nám líbila. Proto jsme se letos rozhodli sejít se a zazpívat si. Sešlo se nás kolem šedesáti," řekla za organizátory zpívání Jaroslava Zelinková.

Fotografie a videa z letošního ročníku Česko zpívá koledy naleznete na webu www.ceskozpivakoledy.cz a také na www.pardubickydenik.cz. Příští ročník se na náměstích bude zpívat 9. prosince 2015 opět od 18 hodin.