Pardubičtí politici projevili zájem o budovu ČSOB Pojišťovny na Masarykově náměstí. Kupní smlouvu by měli schvalovat v červnu. Do té doby chtějí znát energetickou náročnost budovy i cenu přestavby interiéru pro potřeby úředníků.

„Finální nabídka od ČSOB Pojišťovny je 300 milionů, které bychom hradili ve 12 splátkách po 25 milionech. První čtyři roky by nám pojišťovna platila nájem ve výši 20 milionů, přičemž tuto dobu je možné protáhnout až na sedm let, dokud pojišťovna nedostaví své nové sídlo," vysvětlil náměstek pardubického primátora Jan Řehounek.

Společnost se přitom smluvně zaváže, že se z Pardubic neodstěhuje a své nové sídlo postaví v krajském městě. Město by se po přestěhování úředníků na Masarykovo náměstí mohlo zbavit nepotřebných budov, třeba té ve Štrossově ulici.

„Do budovy na Pernštýnském náměstí by se pak mohlo přestěhovat infocentrum. Na nájmech bychom pak mohli ušetřit čtyři až šest milionů korun ročně," řekl Jan Řehounek.

Zkvalitnění nabídky

„Z naší strany došlo k výraznému zkvalitnění nabídky. Nechceme městu prodávat zajíce v pytli, proto jsme maximálně součinní," podotkl člen představenstva ČSOB Pojišťovny Marek Nezveda.

Koupí budovy pojišťovny chtějí politici úřad přiblížit lidem, protože na Masarykovcě náměstí se kříží téměř všechny linky MHD. Navíc je tam 150 parkovacích míst.

Pojišťovna se prý navíc o svůj majetek vzorně stará, takže je budova i po 15 letech užívání ve velmi dobrém stavu. „Osobně jsem se účastnil prohlídky a musím říct, že budova je skvěle udržovaná. Zpracujeme posudek, jaké budou náklady na provoz budovy a také kolik bude stát přestavba interiéru pro magistrátní agendu. Budova je ale skeletová, takže by mělo stačit jen přebourat příčky," sdělil primátor Pardubic Martin Charvát.

Najdou se ale tací, kteří přestavbu nepovažují za tak jednoduchou záležitost.

„Cena mi přijde neúměrně vysoká. Navíc není kalkulováno s řadou stavebních úprav, které jistě také nebudou levné. Mělo by se prověřit, jaká je možnost stavby magistrátu na míru třeba na městském pozemku vedle Paláce Pardubice," uvedl architekt a zastupitel Aleš Klose.

Některým se ovšem nelíbí, že by měl magistrát sídlit v budově, kterou architekti považují za nepovedenou. „Trochu mě děsí představa, že zrovna na téhle budově bude městský znak a nápis Magistrát města Pardubic," nechal se slyšet opoziční zastupitel František Brendl. Podle primátora ovšem není třeba, aby úřad vypadal honosně, ale musí být především funkční.

„Budova ČSOB Pojišťovny je projekt architektury 90. let minulého století. Architekt se zhlédl ve slavných stavbách své doby a dopadlo to trochu, jako když pejsek a kočička vařili dort. Kdyby byla stavba ve funkcionalistickém duchu, bylo by to lepší," poznamenal architekt a starosta prvního pardubického obvodu Jaroslav Menšík.

Podle architekta Milana Košaře by navíc firma na svou budovu obtížně hledala jiného kupce než město Pardubice. To ovšem vyvracel primátor Martin Charvát.

„Mám kuloární informace, že pokud bychom budovu nekoupili, tak má pojišťovna minimálně dva zájemce, kteří by měli o budova zájem za stejných podmínek, jaké jsme dostali my," řekl primátor.

Co s úředníky?

Kdyby město budovu nekoupilo, muselo by brzy stejně řešit otázku, co dělat s magistrátními úředníky. V roce 2023 totiž městu končí bezplatný pronájem prostor v sídle naproti divadlu, které patří Pardubickému kraji.

„Lze očekávat, že těch zhruba 120 úředníků bude vymístěno a my pro ně budeme hledat místo. Ve Strategickém plánu města je navíc centralizace magistrátních agend zanesena již několik let," konstatoval šéf kontrolního výboru zastupitelstva Karel Haas, který se hlasování zdržel, jelikož je právníkem ČSOB Pojišťovny.