Pardubičtí zastupitelé by měli dostat 41 tabletů za téměř jeden milion korun. Někteří to ovšem považují za zbytečné plýtvání penězi. Tablety mají být součástí projektu elektronizace jednání zastupitelstva.

„Nerozumím tomu, proč je to tak masivní. Přitom tablety mají být pouze pro nahlížení do dokumentů, zastupitelé nebudou mít administrátorská práva," nechal se slyšet opoziční zastupitel za ODS Jiří Janků (na snímku), který je šéfem společnosti eBrána, a tudíž se v oblasti informačních technologií vyzná.

Zajímavé však také je, že tablety už se budou kupovat, ale novou softwarovou aplikaci, která je primární pro kvalitní fungování elektronizace, budou odpovědní pracovníci řešit až v roce 2015.

Budou zastaralé?

„Takže nyní dostaneme drahé tablety a až pak budeme řešit, jak bude fungovat daná aplikace. Než bude taková skvělá aplikace hotová, tablety budou zastaralé. A jejich cena může být v dané době také pravděpodobně nižší," podotkl Jiří Janků.
Projekt elektronizace zastupitelstva připravila ještě předchozí vládní koalice. Opoziční zastupitelé nyní navrhují vznik skupiny, která by prozkoumala náklady v oblasti informačních technologií. „Budu s kolegou zastupitelem Kovaříkem navrhovat vznik pracovní skupiny při komisi pro strategii města, která celou oblast fungování IT na magistrátu projde a zhodnotí. Jsme určitě oba pro současnou vládní koalici, která tento projekt z pro mne nepochopitelných důvodů nechtěla pozastavit a zrevidovat, vhodnými odborníky," sdělil Deníku Jiří Janků.

Komise stačí

Podle náměstka pardubického primátora Jana Řehounka je ovšem zbytečné zřizovat subkomisi, jelikož informační technologie spadají pod komisi strategie. „Proces elektronizace zastupitelstva běží dál, ale zatím nebyla schválena žádná smlouva na nákup tabletů. Ta bude muset nejprve projít radou města," řekl Jan Řehounek.

Jak by Jiří Janků řešil elektronizaci?
1. Zjistit, kteří zastupitelé nepotřebují tištěnou formu. „Jsem si jistý, že by se ušetřilo okamžitě 30 procent nákladů. Ostatní mohou dostávat nadále tištěné dokumenty," poznamenal Jiří Janků.
2. Novou aplikaci navrhnout tak, aby k ní mohli pro potřebu čtení dokumentů přistupovat zastupitelé ze svých notebooků, tabletů a chytrých telefonů. Poté si každý vytiskne pouze tu část, kterou si chce připomínkovat, nebude-li zvládat to samé elektronicky.
3) Zastupitelé, kteří stejně s moderní technikou již pracovat nechtějí, mohou dostávat stále tištěnou formu. „Ušetřili bychom za tablety a za tisk a rozvoz třeba 30 tisíc," dodal Jiří Janků.