Zastupitelé shodili ze stolu dohodu města s firmou Sallerova výstavba, které patří komplex obchodních center nedaleko pardubického vlakového nádraží.

Firma by na základě této dohody ponechala na svém parkovišti u Alberta 429 bezplatných parkovacích stání pro veřejnost přístupných 24 hodin denně, s parkováním na neomezenou dobu. Od města za to žádala součinnost se stavbou pátého obchodního domu, prodejny nábytku, ve zmiňované lokalitě.

Handl kvůli pátému obchoďáku?

„Je to vydírání města, jako rukojmí se berou občané," rozzlobil se zastupitel Otakar Kovařík (KSČM). „Sallerova výstavba by dostala bianco šek – postavte si tam, co chcete v mezích zákona a my proti tomu nepůjdeme. Toto není možné podpořit," zhodnotil situaci jednoznačně Kovařík.

Přidali se k němu i další členové zastupitelstva. „Je to handl s územním plánem," doplnil zastupitel František Brendl (Pardubáci). Zastupitel Jiří Lejhanec (Patrioti Pardubic) debatu uzavřel: „Když nás někdo podvedl jednou, podvede nás podruhé".
Narážel tak na skutečnost, že už před lety při budování parkoviště u obchodního domu Albert, dříve Hypernova, firma Sallerova výstavba slíbila zachování bezplatných parkovacích míst pro veřejnost.

Na parkovišti bylo tehdy vybudováno celkem 1080 míst, asi 400 z nich mělo sloužit veřejnosti. Vloni však začala firma motoristům hrozit zpoplatněním parkování, do vjezdu na parkoviště dokonce umístila závory. Město při té příležitosti zjistilo, že závazek nelze nikde dohledat. Neexistuje žádná písemná smlouva či zmínka. „Parkoviště může být zneveřejněné celé," upozornila náměstkyně primátora Helena Dvořáčková na zasedání zastupitelstva.

Za lihovar dávají milion ročně

Pardubická radnice proto chtěla firmě vyjít vstříc, pokud to nebude v rozporu se zákonem a nebude to znamenat jeho obcházení. Zastupitelé s tím však nesouhlasili.
Pro dohodu o součinnosti s firmou Sallerova výstavba jich hlasovalo na posledním zasedání jen čtrnáct, návrh nebyl přijat.

Město si již před časem pronajalo plochu v bývalém lihovaru naproti nádraží, kde může bezplatně parkovat na 400 automobilů. Město stojí pronájem milion korun ročně.

Zastupitel František Brendl upozornil na to, že bránu do města – prostor přednádraží – je třeba dořešit kompletně. Ne jen co se týká parkování.