Pardubice by měly koupit zhruba za 300 milionů korun administrativní budovu od společnosti ČSOB Pojišťovna na Masarykově náměstí. Radnici by v ní mohla soustředit v budoucnu agendy magistrátu, které jsou nyní na mnoha místech po celém městě. Vyplývá to z informativní zprávy pro zastupitele. Proti není v zásadě ani opozice, rozhodovat by se mělo již tento týden.

„Pozitiv budovy je celá řada: od exkluzivní polohy v srdci Pardubic, po 180 parkovacích míst, deset podlaží moderních kanceláří, jídelnu pro všechny zaměstnance, klimatizované prostory, moderní sítě, přehledné archivy," uvedl člen představenstva ČSOB Pojišťovny Marek Nezveda s tím, že pojišťovně už je budova malá.

Pořizovací náklady

Pořizovací náklady, které ještě musí potvrdit znalecký posudek, jsou sice vysoké, ale výrazně je snižují předpokládané příjmy z nájemného. Pojišťovna si chce v Pardubicích postavit nové sídlo. Než se do něj přestěhuje, platila by městu čtyři až šest let za nájem 20 milionů korun ročně.

Další peníze by přinášely příjmy z nájemného od restaurace Bonté a jídelny, které v budově sídlí. Zároveň by radnice mohla časem prodat vyprázdněné budovy, což by jí vyneslo asi 60 milionů korun, další peníze by ušetřila za nájmy kanceláří. Cenu by Pardubice mohly splácet 12 let.


„Podobná příležitost, jakou je nyní nabídka ze strany ČSOB Pojišťovny, se nemusí v krátkodobém ani střednědobém horizontu opakovat," řekl vedoucí odboru rozvoje a strategie magistrátu Miroslav Čada, který je autorem informativní zprávy.
Radnice by mohla s velkou slevou získat i nábytek v budově, výhodou je také dostatek parkovacích míst. Naopak by musela vydat asi 15 milionů korun za stěhování a menší stavební úpravy.

Výstavba nové správní budovy by byla pro město velmi drahá. Nelze na ni získat dotace a bez nich je investice takového rozměru neúnosná.

Obavy z vysokých provozních nákladů budovy, která je podle některých architektů nepovedená, nejsou podle Čady namístě. Byly by sice o něco vyšší než při provozování současných budov úřadu, ale prostory jsou komfortnější a na nákladech se budou podílet téměř z třetiny nájemci.

Jiné priority

Opoziční politici si sice dovedou představit radnici na Masarykově náměstí, ale upozorňují, že město má v současné chvíli úplně jiné priority, než je stěhování úředníků.

„Dovedu si tam radnici představit, otázkou je, jestli je to priorita města," nechal se slyšet opoziční zastupitel za ODS Petr Klimpl.

Před městem stojí v budoucnu odkoupení uzavřené spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví, přestavba Letního stadionu nebo spoluúčast na projektech s evropskými dotacemi. Petr Klimpl zároveň upozornil na skutečnost, že třetina úředníků Pardubic zatím bezplatně využívá budovu bývalého okresního úřadu, která patří Pardubickému kraji. Po roce 2023 se podmínky zřejmě změní.

Prosklená budova na Masarykově náměstí je podle některých politiků neprodejná, což je prý také jeden z možných důvodů, proč se společnost ČSOB Pojišťovna ještě z Pardubic neodstěhovala.

„Jsem velkým zastáncem centrálního magistrátu, ale nákup budovy na Masarykově náměstí se mi nelíbí. Tento typ budovy je absolutně nevhodný, vždyť je to možná energeticky nejnáročnější objekt v Pardubicích," poznamenal zastupitel za Pardubáky František Brendl.

Bývalého náměstka pardubické primátorky by nepřesvědčil ani ekonomicky zajímavý návrh, že by pojišťovna vrátila městu zhruba 120 milionů korun na nájmu.

„Ekonomicky to není nezajímavé, ovšem koupě budovy rozhodně není v této chvíli prioritou. Peníze budou totiž potřeba na spolufinancování projektů, na které získáme evropské peníze z ITI," dodal František Brendl.
Pokud by Pardubice budovu ČSOB Pojišťovny koupily, ponechaly by si historickou radnici. V ní by zůstaly agendy, které veřejnost nevyužívá, případně by se tam přestěhoval úřad prvního městského obvodu.

Nové sídlo

O koupi budovy budou zastupitelé jednat ve čtvrtek 31. března. Město chce také pojišťovnu zavázat, že si v Pardubicích skutečně postaví nové sídlo. Udržení společnosti ve městě je důležité zvláště kvůli zachování asi 600 až 700 pracovních míst.

„Je třeba si uvědomit, že pojišťovna je jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v regionu, platí tu daně a sponzoruje celou řadu aktivit. Některým zastupitelům se ale zdá, že garance pojišťovny, že z Pardubic neodejde, nejsou dostatečné, a to i přesto, že máme v ruce podpisy dvou členů představenstva," poznamenal náměstek pardubického primátora Jan Řehounek.