Například meruněk se urodilo letos třikrát více než vloni. Skvělá nejspíš bude i úroda hrušek, jablek, broskví, dařilo se i višním či jahodám.

Celkově je letos vyšší úroda ovoce oproti loňsku, kdy stromy poškodily jarní mrazy, o více než polovinu. Výrazně převyšuje také průměr sklizně za posledních deset let meruněk o 38 procent, třešní o 29 procent a višní o 20 procent.

„V posledních dvou letech byla sklizeň ovoce kvůli jarním mrazům výrazně podprůměrná. Letošní je ale velmi slibná, i když dlouhotrvající a úporné sucho významně snižuje kvalitu a velikost všech druhů ovoce,“ poznamenal analytik Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu.

Jeho slova potvrzuje Martin Ludvík z ovocnářské unie, který nad velkou úrodou ale příliš nejásá.

„Jablek bude oproti průměru o 30 tisíc tun více v celé republice. Úroda je v průměru velká, to je bez pochyby, ale plody nedorostou požadované velikosti, aby mohly být použity jako konzumní ovoce,“ řekl.

Upozornil, že zatímco kvalitní jablka se zpeněží za 12 až 15 korun, nedorostlá za 1,50 až dvě koruny, což je na úrovni nákladů na sklizeň. „Zpeněžení letošní úrody bude velice špatné,“ dodal Ludvík. Poukázal přitom také na propad ceny moštových jablek na necelé dvě koruny. 

Opravené kino v Litomyšli.
Opravené kino v Litomyšli se otevírá

Pěstitelské palírny zažívají rekordní sezonu
Jeden z nejlepších roků zažívají díky nadúrodě ovoce pěstitelské palírny. To umocňuje právě skutečnost, že ovoce není kvůli suchu letos tak velké a šťavnaté jako v minulých letech a k přímé konzumaci se tolik nehodí. „Je nadúroda. Máme jeden z nejlepších roků. I všude jinde je úroda velká. Nejvíc děláme jablkovici, pak slivovici. Největší zájem je o hruškovici, je voňavá a chutná. Ale hrušně jsou na zahrádkách čím dál vzácnější, moc jich není, jsou náchylné na choroby,“ řekl řekl Zdeněk Jelínek z Pálenice Lubná u Poličky na Svitavsku.

Výtěžnost z ovoce je díky vyšší cukernatosti o deset až 15 procent lepší než jiné roky. Ceny účtované pálenicemi jsou podobné jako v loňském roce, nanejvýš o pár korun na litr vyšší. Litr padesátiprocentní lihoviny stojí většinou od 130 do 190 korun.