Legendární dostihová překážka již v minulosti jeden obřad zažila. Před pár lety se zde vzal pár „koňáků“. Ale tentokrát to bude svatba i s publikem, která se stane vrcholem nedělního odpoledne na závodišti a také programu 19. ročníku výstavy Koně v akci.

„Pro snoubence zajistíme oddávajícího, soukromou lóži včetně výzdoby, volný vstup svatebčanů na výstavu a také kočár či sedlové koně s vodičem pro novomanžele,“ přiblížil nabídku Dostihového spolku místopředseda představenstva Martin Korba. Svatebním darem pak budou dvě volné vstupenky na všechny sportovní akce na závodišti v sezoně 2018. 

Svatební obřady na neobvyklých místech a v netradičních termínech jsou u snoubenců oblíbené, ačkoliv pardubická radnice tyto mimořádnosti před pár lety výrazně zpoplatnila.

Nejdražší svatby jsou o vánočních svátcích, na Silvestra a na Nový rok. Za takový termín snoubenci zaplatí 10 tisíc korun. Za obřad v neděli a v ostatní státní svátky je taxa 5000 korun, zpoplatněny jsou i svatby od pondělí do čtvrtka. „Z neobvyklých míst jsou stále nejoblíbenější sňatky na pardubickém zámku a na Kunětické hoře,“ uvedla vedoucí oddělení matrik pardubického magistrátu Zdeňka Havlíčková. Za sňatek na zámku či hradě uhradí snoubenci 2000 korun.

Trochu mimořádnosti si ale užijí i ty páry, které se chtěly vzít tradičně – v obřadní síni historické radnice na pardubickém Pernštýnském náměstí a v nezpoplatněné dny, což jsou běžné pátky a soboty. Budovu z 19. století, v níž obřadní síň sídlí, čeká rekonstrukce – stropy poškodily dřevokazné houby. „Přesný termín zahájení oprav zatím není znám,“ uvedl včera tiskový mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek. Ale rekonstrukce by mohla započít ještě v letošním roce. Podle sdělení matriky na webových stránkách města není od 1. října možné rezervovat další termíny obřadů na radnici. 

„Obřady se budou po dobu rekonstrukce konat v sále Jana Kašpara v budově krajského úřadu na Komenského náměstí,“ dodal Jelínek. 

V Pardubickém kraji bylo vloni uzavřeno 2472 sňatků, o 90 více než v roce 2015. Je to nejvíce za posledních devět let. Počet rozvodů meziročně klesl o 48 na 1171. 

U svateb šlo z více než 70 procent o první sňatek obou snoubenců. Pro 529 mužů to byl druhý či další sňatek, žen se vdalo podruhé či ještě častěji 551. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Přímo v Pardubicích uzavírá manželství ročně kolem čtyř set párů.