Deset policistů, kteří slouží v krajském dopravním družstvu pardubické policie, už doslova stojí frontu do služby. Do vozového parku totiž přibylo nové žihadlo – nablýskaný černý Volkswagen Passat.

Stejně jako jeho dálniční předchůdci, i tento vůz je uzpůsoben k policejní práci.

Policejní vybavení

Pod přední maskou je nainstalován radar, který je schopný měřit za jízdy vozidla před sebou i jedoucí v protisměru. Dění před vozidlem snímá kamera, která je napojena i na systém Look, který za jízdy snímá registrační značku vozidla a ihned ji srovná s policejní databází. Odhalí přitom i to, jestli vozidlo není v pátrání nebo zda má platnou technickou kontrolu. Policisté tak už kvůli tomu nemusí ani zastavit.

„Na tomhle konkrétním autě zatím máme najeté jen dva zkušební kilometry. Jinak ale na zkušební dráze už jsme si ho osahali. Prošli jsme školou smyku a trénovali vyhýbací manévry, abychom se seznámili s chováním vozidla v některých extrémních situacích. Oproti octaviím nebo mondeu, které také máme sedí na silnici o poznání lépe a reaguje živěji,“ popsal dopravní policista Martin Procházka, který vzápětí  za volantem vyrazil i s námi na první zkušební jízdu do terénu.

První dojmy z ostřejšího startu jsou jednoznačné – to není auto, ale spíš raketa. Zrychlení přimáčkne posádku do sedaček a to se nedostaneme ani na polovinu maximální rychlosti.

Hlavně na I/35

„Auto bude sloužit především na úsecích, které jsou vyhlášené nebezpečností a kde je potřeba řidiče za překračování rychlosti stavět. To znamená především silnici I/35 u Svitav. Tam jsou místa, kde se dá stacionárních radarů použit jen na několika úsecích. Posádka passatu si ale může řidiče změřit za jízdy a zastavit až posléze na bezpečném místě,“ uzavírá dopravní policista Martin Procházka.