Zatím se jedná o skupinu fotbalových nadějí. Ale jednou by nejtalentovanější z těchto hráčů mohli oblékat třeba dresy renomovaných evropských klubů. Proto potřebují adekvátní podmínky pro svůj růst. Od začátku letošního září je dostávají v Regionální akademii FAČR Pardubického kraje. O zdravotní péči v preventivní a úrazové oblasti se pak stará Pardubická nemocnice.

„Kluci v akademiích mají péči a servis v takovém měřítku, na které by žádný český klub snad s výjimkou Sparty a Slavie nebyl schopen finančně dosáhnout. Po celý den se jim někdo věnuje ve škole nebo při tréninku. Mají zajištěny stravovací i psychologické služby a také velice kvalitní zdravotní péči," řekl šéftrenér regionální akademie Pardubického kraje Ladislav Matras.

V Pardubicích je momentálně soustředěno 47 mladých fotbalistů kategorií do 14 a 15 let. Nadstandardní je rovněž jejich zdravotní péče. Regionální akademie na plný úvazek zaměstnává fyzioterapeuta, který je hráčům k dispozici 24 hodin.

PREVENCE A ÚRAZY

Součástí zajištění mladých hráčů po zdravotní stránce je úzká spolupráce s Pardubickou nemocnicí. „Pro regionální akademii garantujeme preventivní a úrazovou část," prohlásil primář neurochirurgického oddělení Tomáš Brož.

„Fotbalistům může naše nemocnice nabídnout kvalitní servis a zázemí. Máme k dispozici kompletní radiodiagnostické metody včetně magnetické rezonance, zkušené lékaře, možnost operačního řešení a v preventivní oblasti i výborně vybavené centrum. O mladé hráče je kvalitně postaráno," dodal primář Brož.

Na vysoké úrovni je rovněž prevence. „Fotbalová asociace jasně stanovila, jaké parametry by měla mít preventivní prohlídka hráčů akademie a absolvování těchto prohlídek si u hráčů bedlivě hlídá, což je určitě dobře," poznamenal Martin Kubrycht, vedoucí lékař Centra zátěžové diagnostiky a sportovní medicíny.