Ale které ze dvou skvělých představení vybrat? Výjimečný balet totiž mají shodou okolností v současné době na programu dva české soubory: Moravské divadlo Olomouc a Divadlo J.K. Tyla v Plzni. „Obě inscenace jsou pozoruhodné, když jsem je navštívil, byl jsem pokaždé fascinován, samozřejmě kromě hudby, strhujícími pohybovými a tanečními kreacemi interpretů," prozradil Pavel Novotný. Zvažoval odpovědně a nakonec se rozhodl pro Spartaka plzeňského.

Příběh o jedné z nejvýznamnějších událostí v dějinách antického Říma – povstání otroků v roce 71 př. n. l. – ožije na jevišti Východočeského divadla v neděli 30. dubna v 19 hodin. 

„Balet Spartakus vyžaduje mimořádné interpretační úsilí a vypětí tanečníků, jsme rádi, že něco takového můžeme lidem z Pardubic a okolí nabídnout," dodal Krečmer k další lahůdce programové nabídky letošního Pardubického hudebního jara, kterou v Plzni choreograficky a režijně vytvořil Jiří Pokorný ve spolupráci s orchestrem tamního Divadla J.K. Tyla řízeným dirigentem Jiřím Štruncem. Jejím vložením do dramaturgie festivalu se znovu potvrdil žánrový rozmach této významné regionální akce.