„Díky pravidelnému a intenzivnímu testování se nám podařilo zploštit růstovou křivku nákazy a udržet otevřené školy,“ uvedl na začátku února Válek. Řada učitelů, ředitelů, ale i rodičů by však s takovým tvrzením mohla jen stěží souhlasit.

Téměř bezútěšnou situaci popisují někteří ředitelé škol v Pardubickém kraji. Mezi nimi například Martin Slezáček ze Základní a střední školy Bohemia v Chrudimi. „Skoro bych řekl, že chod školy je paralyzovaný a jenom se snažíme udržet v chodu,“ posteskl si. V karanténě jsou zde čtyři celé třídy ze základní školy, to je asi 50 dětí. Stejný počet žáků je pak doma ze střední školy. „Učitelé jsou nyní v karanténě čtyři,“ dodal Slezáček.

Psali jsme:

V Základní škole v Dolním Újezdu chybí učitelé, ale školu zavírat nechtějí.
Chceme pandemický zákon. Umožní nám "distančku" nebo školu zavřít, říká ředitel

Realita zploštěné křivky tak, jak o tom mluvil ministr Válek, neodpovídá ani stavu na školách v České Třebové. Podle ředitelů zdejších škol představuje nyní největší problém nedostatek zaměstnanců škol, a to nejen učitelů, ale také obsluhy jídelen či technického personálu. „V naší škole jsou nyní v nejpostiženějších třídách přítomny dvě třetiny až polovina žáků. Situace je tedy dost hraniční,“ sdělil ředitel Základní školy Nádražní Radim Kolář.

Situaci znesnadňuje také povinné testování. „Antigenní testování na naší škole probíhá v souladu s mimořádným opatřením každé pondělí. Výsledky následných PCR testů často přicházejí až večer, což velice komplikuje situaci, protože výuku je nutné jim přizpůsobit již do druhého dne,“ upozornila ředitelka Základní školy Ústecká Pavlína Vomáčková.

Ilustrační foto.
Novinka na školách: Počet žádostí o přerušení výuky za týden stoupl z osmi na 56

Náročnou organizaci navíc komplikuje pouze pětidenní karanténa. Na to už v lednu upozornila například ředitelka Základní školy Mistra Choceňského v Chocni Ilona Nováková.

Žáci základních škol a denní formy vzdělávání na konzervatořích a středních školách se od 17. ledna testují jedenkrát týdně. První dva týdny v lednu se děti testovaly dvakrát týdně. Kratší dobu se povinnost týká studentů vyšších odborných škol. Poslední hromadné testování tak ve školách proběhne už v pondělí 14. února.

„Pět dnů karantény je málo. Po návratu žáků z karantény máme pravidelné pozitivní záchyty,“ podotkla Nováková. Podle ní by navíc školy potřebovaly pomoct s administrativou.

Ministerstvo zdravotnictví nyní nepožaduje po krajských hygienických stanicích, aby evidovaly počty nakažených v jednotlivých věkových kategoriích. Podle krajské epidemioložky Olgy Hégrové však počet nakažených v Pardubickém kraji stále stoupá. „Ještě minulý týden jsme stoupali, takže tento týden to bude přibližně stejné. Byli jsme kraj, který na tom byl lépe než některé ostatní,“ uvedla Hégrová.

Omikron zavírá školy. Žáci přechází na distanční výuku.
PŘEHLEDNĚ: Omikron zavírá školy. Jak a kde rodiče požádají o krizové ošetřovné

Žáci základních škol a denní formy vzdělávání na konzervatořích a středních školách se od 17. ledna testují jedenkrát týdně. První dva týdny v lednu se děti testovaly dvakrát týdně. Kratší dobu se povinnost týká studentů vyšších odborných škol. Poslední hromadné testování tak ve školách proběhne už v pondělí 14. února.

Se zrušením povinného školního testování nesouhlasí spolek učitelů a ředitelů s názvem Pedagogická komora. „Úvahy o ukončení testování ve školách by dávaly smysl, až když začnou počty nakažených včetně reinfekcí výrazně klesat. Školy sice otevřené zůstaly, ale hlavně proto, že ředitelé škol nemají pravomoc je uzavřít,“ uvedl prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi.