Začínající turistická sezona přinesla do Zelené brány nebývalé oživení.
Pro návštěvníky byla slavnostně otevřena nová historická expozice připomínající historii vzniku pardubického znaku.

„Při výstupu na věž se návštěvníci náhle ocitnou uprostřed bitvy u Milána. Uslyší rachot boje a uvidí město, které dobývají odvážní čeští bojovníci. Na vlastní oči se všichni mohou přesvědčit, jak to bylo s padající branou i půlkou koně, kterou statečný Ješek až do českého ležení před krále Vladislava přinesl. Za odvážný čin ho král odměnil znakem, jenž má v červeném poli přední polovinu bílého jízdního koně se zlatou uzdou a s levou nohou zdviženou,“ uvedla Romana Vojířová, ředitelka Kulturního centra Pardubice, které Zelenou bránu provozuje.

Pohádkové vidění světa autorky

Celá expozice je z pohádkové dílny výtvarnice Vítězslavy Klimtové. Autorčino pohádkové vidění světa přibližuje oživlou historii poutavou formou pro děti i dospělé.

Pohyblivé postavy, padající brána, zvukové i světelné kulisy spolu s kouzelnou atmosférou historické věže dají návštěvníkům na chvíli zapomenout na jedenadvacáté století a vrátí je zpátky do historie. „Je to pohádkové místo,“ řekla autorka expozice Vítězslava Klimtová.

„Také proto tu každý návštěvník může získat průkazku občana Pohádkové země. Je platná pro celý svět. Ale má to jeden háček. Její držitel už nikdy v životě nesmí zalhat. Pokud by se k tomu někdy rozhodl, tak už se mu pak znovu neotevřou ústa,“ vysvětlila Vítězslava Klimtová, která první „občanky“ rozdala vedení města – konkrétně primátorce Štěpánce Fraňkové a jejím náměstkům Jiřímu Rozinkovi a Františku Brendlovi.

Pardubice si prý cizí malířku získaly

Prostory předbraní na Zelené bráně se změnily ve výstavní galerii. Až do 30. června tu bude prezentovat svá díla honduraská malířka Eva Pineda. Ta se osobně zúčastnila i pondělní vernisáže, která byla součástí Multikulturního týdne v Pardubicích.

„Jsem moc ráda, že jsem se mohla stát se svou výstavou součástí této akce. Je moc dobře, že se zde Multikulturní týden koná a že se jeho organizátoři snaží spojovat různé světy prostřednictvím umění. I moje obrazy v sobě mají podobnou myšlenku,“ nechala se slyšet Eva Pineda.
„Musím se přiznat, že si mě Pardubice získaly. Je to krásné město s nádherným zámkem. A zdejší lidé pro mne přichystali velmi pěkné přijetí a zajímavý program,“ poznamenala honduraská výtvarnice, která si pochvalovala, že její díla jsou vystavena na tak atraktivním místě.

Obrazy výtvarnice jsou plné barev

„Byla jsem tím poctěna. Navíc se na Zelenou bránu vyloženě hodila. Dokonce to vypadalo, jako kdyby byla připravena speciálně pro tento prostor. To mi udělalo velkou radost,“ konstatovala Eva Pineda, jejíž barevné obrazy místo příjemně rozzářily.

„Mé obrazy jsou plné barev, stejně jako je barevný náš svět,“ vyjádřila se honduraská výtvarnice, která v současné době žije v Evropě – konkrétně v Holandsku.

„V Evropě jsem žila nejprve ve Finsku, kde jsem studovala. Tam jsem potkala svého současného manžela. S ním jsme se přestěhovali do Holandska. Tady jsme šťastní, protože tato země dokáže umělce náležitě podpořit,“ prohlásila Eva Pineda.

Na letní měsíce se do prostor předbraní nastěhují loutky pardubického výtvarníka a řezbáře Jiřího Šimka.