„Bylo nám vyhověno, Petr nemusí k soudu přijít,“ ujišťoval novináře. Pak se náhle za jejich zády objevila justiční stráž i s jeho synem. „Překvapilo mě to,“ reagoval s úsměvem na otázku Deníku, zda to byl jeho taktický plán upoutat na sebe pozornost. „Dokud nebude Petrův psychický stav prozkoumán ústavem, tak se této tragikomedie nezúčastní a ani k jednomu soudu nepřijde,“ konstatoval.

V jakém stavu je nyní váš syn?

Už dva roky je nemocný a jeho stav se stále prohlubuje. Psychiatři za ním chodili jen proto, aby se neoběsil. Na lehátku tam ležel nahý a vůbec ho nevyšetřili. Jednou kreslil obrázky, jednou sestavoval skládanky a dvakrát ho pan doktor Hubálek urážel, že je vrah, který patří na Sibiř.

Co říkáte obžalobě?

Absolutně s ní nesouhlasím, protože závěry, které se týkají motivu i charakteristiky našeho Petra, jsou naprosto scestné. Je to mimo mísu. Jde o případ dvacetiletí a je naprosto unikátní. Budu bojovat do té doby, než bude Petr vyšetřen ústavem.

Myslíte, že je nevinný?

Jak můžete takovou otázku položit? Copak jsem někdy něco takového tvrdil? Chci, aby měl spravedlivý, korektní proces a byl odsouzen jen za to, co opravdu udělal. Nic víc, nic míň. U čtyř ze sedmi vražd jsem přesvědčený, že mu soud nemůže nic dokázat.

Navštívil jste ho před slyšením?

Celou dobu plakal.

Řekl něco o motivu?

Petr od prosince 2005 trpí těžkými depresemi. A proč to neléčil? Na to mi 31. srpna řekl, že se za to styděl, myslel, že si to sám vyřeší, nechtěl přijít o práci. Je to naprosto logické. Víte o tom, že bral deset lexaurinů denně? Říkám, že to neměl dělat, a znovu se omlouvám rodinám, které poškodil.

Proč se k tomu přiznal?

Ve středu jsem se ho znovu ptal. On vůbec nevěděl, co podepisoval. Byl ve stavu, kdy nerozeznával, co je dobře a co špatně.

Jste připraven na to, že může dostat doživotí?

Já přijmu každý trest s pokorou. Chci ale, aby to byl trest spravedlivý.