První kombajny vyjely na pole již v minulém týdnu a také o víkendu. Co se týká výnosů, ty odpovídají minulým letům. Horší je situace na Pardubicku, kde je na některých polích písčitá půda.

„Zatím je z osmdesáti procent pod střechou ječmen ozimý, jeho výnos je 4,6 tuny. Dále sklízíme řepku, které je hotová zatím z pěti procent. Její výnos je 2,39 tuny,“ řekla ředitelka okresní agrární komory Jarmila Vlasáková. Předpokládat ztráty je v tuto chvíli naprosto zbytečné, úroda na polích je závislá na počasí. Pokud začne dlouhodobě pršet nebo se opět přiženou přívalové deště či silný vítr, může dojít k obrovským ztrátám.

V Pardubickém kraji jsou nižší výnosy na písčité půdě. „Půda na polích je písčitá. A také se zde projevilo velké sucho, které sužovalo kraj v posledních dnech,“ objasnila Jarmila Vlasáková. Na těchto polích je také větší procento sklizených ploch. Již nyní je o obiloviny velký zájem a to i v zahraničí. Právě sklizený ječmen ozimý je také na prodej. Zemědělské podniky loni sklízely ozimý ječmen z více než 5000 hektarů a průměrný výnos dosáhl 4,05 tuny z hektaru. V celé republice činil 3,75 tuny. Řepka ozimá v loňském roce zabírala více než 22 600 hektarů oseté plochy v kraji.

Výnos odpovídal republikovému průměru a dosáhl tří tun z hektaru. Zemědělské družstvo Chýšť má k druhému červenci sklizeno 180 hektarů ozimého ječmene, jehož hrubý výnos je 4,25 tuny. Ozimé řepky je sklizeno 56 hektarů. Průměrný hrubý výnos činí 2,6 tuny.

„Zhruba pět katastrů výrazně poškodily kroupy. Současně kvůli přeháňkám je pozastavena sklizeň, protože nemáme sušku,“ dodala hospodářka Anna Kuklová.