Smutná zpráva přišla z Pardubic, kde v šedesáti letech zemřel lékař Dušan Libiak. Jeho práce a poslání bylo zachraňovat lidské životy, ale zároveň z ničeho vybudovat záchrannou službu.

Základní kameny

„Já na něj vzpomínám jako jeho kolega. Pod něj jsem jako externí lékař anesteziologie v roce 1994 nastoupil do pardubické nemocnice. Byl jsem u toho, když se tehdy ještě okresní záchranná služba osamostatnila od nemocnice a doktor Libiak ji tehdy od roku 1995 po dlouhých deset let vedl. Byl to on, kdo položil základní kameny, na kterých teď stavíme," připomíná nynější ředitel krajské záchranné služby Pavel Svoboda.

„Začínalo se se dvěma až třemi lékařskými posádkami pro celý okresy Pardubic. Záchranka zažívala boom a on vybudoval celý základ, který jako jeho následovníci rozvíjíme teď už pod hlavičkou krajské záchranné služby. Všichni na něj vzpomínáme jako na člověka, který nás hodně naučil. Nejen lékaři, ale i řidiči, záchranáři. Je to ztráta, ale bohužel takový je život. Jeho zásluhy jsou nedocenitelné a v našich srdcích zůstane jako ten, který se o tuto práci zasloužil měrou vrchovatou," dodává Pavel Svoboda.

„Dušan Libiak, bývalý primář a dlouholetý ředitel pardubické záchranky, byl možná malý pán, ale svými činy a stopou, kterou za sebou zanechává, to byl velikán," vzpomíná další z lékařů záchranné služby Marek Dvořák.

Věčný optimista

„Za svůj život zachránil a pomohl tisícům lidí, byl věčný optimista, dobrý lékař i člověk. Byl to přesně ten typ lékaře, který vešel do místnosti a vy jste věděli, že od teď bude všechno v pořádku… A takových je málo… Pro mě osobně byl jedním z významných vzorů, když jsem ve svých dvanácti letech jezdil po Pardubicích na kole a sledoval houkající sanitky po městě, byl ředitelem i v době, kdy jsem se jako nezletilý chodil dívat na záchranku a byl to on, který mě tam s úsměvem a tiše toleroval, ale také trpělivě odpovídal na mé hloupé otázky. A byl to i on, který vedl první resuscitaci, kterou jsem na záchrance zažil. Mám s ním spojené jen samé pěkné vzpomínky. Všichni, kteří ho znali, chápou. Čest jeho památce," uzavírá osobní vzpomínku Marek Dvořák.

Poslední rozloučení
Poslední rozloučení s Dušanem Libiakem se uskuteční v Pardubicích dne 1. září. Na přání pozůstalých se jedná o pohřeb jen v kruhu nejbližší rodiny. Za projevy soustrasti rodina děkuje.