Pondělní požár v Apolence zničil zásoby píce pro koně, které mělo centrum připravené na zimu. Nedostatek krmiva se tak stal aktuálně největším problémem, který požár způsobil.

Požár stájí Apolenka ve Spojile u Pardubic.
VIDEO: Požár v Apolence. Hasiči zachránili koně, sklad sena už ne

První pomoc už v pondělí poskytlo Dostihového závodiště Pardubice. "Tentokrát jsme se spojili, abychom pomohli stáji a hipporehabilitačnímu centru Apolenka v Pardubicích - Spojile, se kterou spolupracujeme nejen při dostizích. Dostihový spolek a naši partneři společně zajistili deset balíků sena, které by čtyřicítce koní mohlo vydržet šest až sedm týdnů," uvedli zástupci Dostihového závodiště Pardubice. Krom toho zde byli připraveni i poskytnout náhradní ustájení pro koně z Apolenky, to však nebylo potřeba. Stáje zůstaly ohně ušetřeny. Pomoc však můžete posílat i nadále.

Apolenka už v pondělí zřídila sbírkový účet: 30015-1205131359/0800, kam je možné posílat finančí příspěvky. Poptává ale i zásoby sena či slámy. Nabídky či tipy je možno zasílat na adresu: jolana.stepankova@apolenka.org.

O pomoci uvažuje také Město Pardubice. "Jsme domluveni s provozovatelem, že po celou dobu Pardubických vánočních trhů poskytneme prostor pro veřejnou sbírku ve prospěch Apolenky včetně její propagace. S paní ředitelkou Štěpánkovou jsem o tom hovořil, ve čtvrtek se potkáme nad dalšími možnými formami pomoci. Práce Apolenky jako poskytovatele sociálních služeb si jako město vážíme a dlouhodobě ji finančně podporujeme," vzkázal náměstek primátora Jakub Rychtecký," vzkázal náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Vyšetřování požáru v Apolence se ale o den odkládá. Bývalý seník stále ještě nevyhořel. Dobrovolní hasiči se u něj od pondělka střídají při hlídání, vyšetřovatelé však na místo půjdou ve středu.