Objížďka, kterou řidiči ignorují a dopravní značení, které neplatí. K tomu dlouhé čekání v koloně. Tak to teď vypadá mezi Vysokou u Holic a Ostřetínem, kde se opravuje silnice.

Komunikace mezi Vysokou u Holic a Ostřetínem prošla nedávno opravou, ale brzy se na několika místech začala vlnit. Její vlastník, krajský úřad, proto ještě 
v záruční době žádal o opravu, jež se právě odehrává. U této frekventované silnice však jde o problém – je to hlavní tah z Moravy na východ Čech. Kýžený stav byl, aby před místem oprav čekaly jen nákladní vozy, které míří na Hradec Králové a osobní auta raději volila okolní menší silnice.

Ovšem, jak po našem předchozím článku správně upozornil čtenář Jiří Jura, značka, která má řidiče osobních vozů vyhnat na objízdnou trasu, neplatí. Zákaz vjezdu osobních vozidel – bílé pole v červeném kruhu a s boční černou siluetou osobního vozidla – totiž vypadlo loňskou novelou z vyhlášky.

Značka zakazující vjezd jen osobním automobilům už neexistuje. A tak kolem místa uzavírky motoristé vidí sice značku, kterou většina chápe, ale její platnost je už dnes nulová. A nastává situace, kdy plánovaná uzavírka není vlastně žádnou uzavírkou.
Řidičům tak za nedodržení neplatného dopravního značení sankce nehrozí.

„Trasa objížděk byla doporučená a schválená krajským úřadem. Že se tam objevila již neplatná značka, je chyba, ale mohla se stát, někdo tam zkrátka dal starou značku ze skladu. Jediná možnost, kterou nám současná legislativa dává, je umístění značky zákaz vjezdu všech motorových vozidel a doplnit ji o tabulku s výjimkou pro vozidla nad 3,5 tuny. Omezení ale mělo trvat jen čtyři dny," uvádí Bohumil Salaba z odboru dopravy a silničního hospodářství pardubického krajského úřadu.