Monika Pavlisová už téměř dva roky provozuje v pardubické Smilově ulici Nanukárnu, kde prodává ručně vyráběné nanuky z vlastní zmrzliny, máčené v belgické čokoládě, i zmrzlinové dorty. Na její zmrzlinu ale mohou lidé narazit i ve žlutých Mňam kárách, které nejčastěji parkují na pardubických ulicích. Zakladatelka známé Kunětické zmrzky, se před pár lety dostala na křižovatku v osobním i pracovním životě, sebrala ale veškerou odvahu a pustila se znovu od začátku do podnikání. A tak v Pardubicích vznikla Zmrzka Bellezza.

Slaný karamel nebo mango

Pardubická zmrzlinářka ráda vymýšlí nové příchutě. Od loňského října vyrobila už 160 příchutí, návštěvníci u ní tak mohou ochutnat zmrzlinu s čokoládou a chilli, dračím ovocem, hrušku s rukolou, šumivým vínem, japonským čajem matcha nebo čokoládu s levandulí.

Kam na zmrzku?
Řemeslnou zmrzku Bellezza si mohou zákazníci dát u Mňam kár, které většinou stojí na pardubické třídě Míru na tržišti Veselka a také v Polabinách na ulici Kapitána Bartoše. Mňam káry potkáte také na různých společensko-gastronomických akcích v okolí Pardubic, Hradce Králové či Chrudimi. Mňam káry se zmrzkou potkáte na ulicích většinou od března do října.
Zákazníci ale mohou navštívit i Nanukárnu ve Smilově ulici v Pardubicích, která je otevřena po celý rok.

Podle zmrzlinářky nové příchutě vznikají různě. Inspirací pro ni jsou zajímavé kombinace surovin, na které narazí například v restauraci. Někdy se inspirace dostaví ruku v ruce s objevením nové zajímavé suroviny.
„Přiznám se, že někdy vznikne nový druh zmrzky také tak, že se nám sejde více surovin, kterých je v zásobě již málo a nechceme kupovat nová balení a tak je dáme jednoduše dohromady,“ přiznala Pavlisová, která prozradila že takhle vznikla třeba karamelová zmrzlina s kousky slaného čokoládového preclíku.

Nanukárna a nová značka Zmrzka Bellezza je výsledkem životní změny Moniky Pavlisové, zakladatelky Kunětické zmrzky.Nanukárna a nová značka Zmrzka Bellezza je výsledkem životní změny Moniky Pavlisové, zakladatelky Kunětické zmrzky.Zdroj: Deník/Nikola Remešová

Své pochoutky vyrábí podle příležitostí i na míru zákazníkům. Dětem dopřeje lentilky, dospělým třeba alkohol. Podle zmrzlinářky se ale ani děti nebojí experimentovat. Kromě příchutí, které znají z reklam, se nebojí objednat si fíky nebo avokádo. „Možná byste se však divili, děti jsou dnes i výborní degustátoři nových a netradičních chutí zmrzky a nebojí se objednat si mango, cheesecake, slaný karamel, avokádo či ricottu se zkaramelizovanými fíky,“ popsala zmrzlinářka.

Prosecco i aperol

Na festivaly se pak nebojí použít i alkohol. Lidé tak mohou okusit příchuť prosecca nebo aperolu. Pod jejíma rukama vznikají i zmrzliny bez přidaného cukru nebo rovnou veganské. Třeba na kilo jahodové zmrzliny tak vždy padne půl kila jahod, říká.

Kunětická hora.
Rekord na Kunětické hoře. Opravený hradní palác už přilákal tisíce turistů

„Vždy se snažíme mít v nabídce kombinaci tradičních smetanových zmrzlin, ovocných sorbetů, ale i nějakou specialitku nebo novinku, například slanou zmrzlinu, jako třeba rajče s bazalkou nebo květinovou s fialkou nebo růží,“ vyjmenovala neobvyklé příchutě.

Hit léta

Letošní novinkou je zmrzlina, kterou si zákazník může dochutit sám. Jedná se o ostružinový sorbet s hruškovicí. „Je to zmrzlina z českých ostružin, která se servíruje s pipetkou, naplněnou voňavou hruškovicí z místního minilihovaru. Zákazník si může sám zmrzku jemně touto pálenkou ovonět nebo pěkně přiostřit,“ přiblížila podnikatelka, která za tuto příchuť dostala ocenění Regionální potravina.

Milada Bydžovská, 24. července 2023, 3580 g, 51 cm, Pardubice. Foto: se souhlasem rodiny
Podívejte se na miminka narozená v Pardubickém kraji ve 31. týdnu roku 2023

Pardubická Nanukárna funguje po celý rok a na podzim chystá i další novinky. Zákazníci se podle zmrzlinářky mohou těšit na něco pro zahřátí v podzimních dnech, a ochutnat třeba bílou čokoládu s červeným pepřem.