Monika Pavlisová už téměř dva roky provozuje v pardubické Smilově ulici Nanukárnu, kde prodává ručně vyráběné nanuky z vlastní zmrzliny, máčené v belgické čokoládě, i zmrzlinové dorty. Na její zmrzlinu ale mohou lidé narazit i ve žlutých Mňam kárách, které nejčastěji parkují na pardubických ulicích. Zakladatelka známé Kunětické zmrzky, se před pár lety dostala na křižovatku v osobním i pracovním životě, sebrala ale veškerou odvahu a pustila se znovu od začátku do podnikání. A tak v Pardubicích vznikla Zmrzka Bellezza.
Slaný karamel nebo mango
Pardubická zmrzlinářka ráda vymýšlí nové příchutě. Od loňského října vyrobila už 160 příchutí, návštěvníci u ní tak mohou ochutnat zmrzlinu s čokoládou a chilli, dračím ovocem, hrušku s rukolou, šumivým vínem, japonským čajem matcha nebo čokoládu s levandulí.
Kam na zmrzku?
Řemeslnou zmrzku Bellezza si mohou zákazníci dát u Mňam kár, které většinou stojí na pardubické třídě Míru na tržišti Veselka a také v Polabinách na ulici Kapitána Bartoše. Mňam káry potkáte také na různých společensko-gastronomických akcích v okolí Pardubic, Hradce Králové či Chrudimi. Mňam káry se zmrzkou potkáte na ulicích většinou od března do října.
Zákazníci ale mohou navštívit i Nanukárnu ve Smilově ulici v Pardubicích, která je otevřena po celý rok.
Podle zmrzlinářky nové příchutě vznikají různě. Inspirací pro ni jsou zajímavé kombinace surovin, na které narazí například v restauraci. Někdy se inspirace dostaví ruku v ruce s objevením nové zajímavé suroviny.
„Přiznám se, že někdy vznikne nový druh zmrzky také tak, že se nám sejde více surovin, kterých je v zásobě již málo a nechceme kupovat nová balení a tak je dáme jednoduše dohromady,“ přiznala Pavlisová, která prozradila že takhle vznikla třeba karamelová zmrzlina s kousky slaného čokoládového preclíku.
Nanukárna a nová značka Zmrzka Bellezza je výsledkem životní změny Moniky Pavlisové, zakladatelky Kunětické zmrzky.
Své pochoutky vyrábí podle příležitostí i na míru zákazníkům. Dětem dopřeje lentilky, dospělým třeba alkohol. Podle zmrzlinářky se ale ani děti nebojí experimentovat. Kromě příchutí, které znají z reklam, se nebojí objednat si fíky nebo avokádo. „Možná byste se však divili, děti jsou dnes i výborní degustátoři nových a netradičních chutí zmrzky a nebojí se objednat si mango, cheesecake, slaný karamel, avokádo či ricottu se zkaramelizovanými fíky,“ popsala zmrzlinářka.
Prosecco i aperol
Na festivaly se pak nebojí použít i alkohol. Lidé tak mohou okusit příchuť prosecca nebo aperolu. Pod jejíma rukama vznikají i zmrzliny bez přidaného cukru nebo rovnou veganské. Třeba na kilo jahodové zmrzliny tak vždy padne půl kila jahod, říká.
„Vždy se snažíme mít v nabídce kombinaci tradičních smetanových zmrzlin, ovocných sorbetů, ale i nějakou specialitku nebo novinku, například slanou zmrzlinu, jako třeba rajče s bazalkou nebo květinovou s fialkou nebo růží,“ vyjmenovala neobvyklé příchutě.
Hit léta
Letošní novinkou je zmrzlina, kterou si zákazník může dochutit sám. Jedná se o ostružinový sorbet s hruškovicí. „Je to zmrzlina z českých ostružin, která se servíruje s pipetkou, naplněnou voňavou hruškovicí z místního minilihovaru. Zákazník si může sám zmrzku jemně touto pálenkou ovonět nebo pěkně přiostřit,“ přiblížila podnikatelka, která za tuto příchuť dostala ocenění Regionální potravina.
Pardubická Nanukárna funguje po celý rok a na podzim chystá i další novinky. Zákazníci se podle zmrzlinářky mohou těšit na něco pro zahřátí v podzimních dnech, a ochutnat třeba bílou čokoládu s červeným pepřem.