1. Nenechávejte je venku

Někdo má psa v bytě, jiný venku v boudě či kotci. Majitelé venku žijících psů by je při teplotách hluboko pod nulou měli pustit třeba do garáže nebo do chodby domu, kde je tepleji. Naopak brát je do obýváku ke krbu není zrovna dobrý nápad, pes by mohl utrpět teplotní šok.

V případě, že psa s sebou berete na nákup a jste zvyklí ho nechat uvázaného venku, nechte ho raději doma v teple. V mrazivém počasí snadno nastydne.

2. Obleček jako nutnost

Rukavice, šála, čepice, teplé oblečení a vyrážíte ven? A jak ochráníte před mrazem svého psa? Jestliže vlastníte krátkosrsté plemeno, jako je například pražský krysařík, jezevčík, mops, ridgeback, zvollte teplý a nepromokavý obleček, který bude zakrývat celá záda včetně beder. Předejdete prochladnutí. I přesto, že pořídíte obleček, omezte delší procházky a raději venčete častěji.

Kvalitní spánek je u domácích zvířat, stejně jako u lidí, velmi zásadní
Spánek zvířat: Největším spáčem je krajta nebo kočka, králíci oči ani nezavírají

3. Nepodceňujte výživu

Tak jako v létě i v zimě by se měla čtyřnohým kamarádům přizpůsobit strava. „V mrazivém období je důležité dávat psům chovaným venku krmivo bohaté na bílkoviny, vitamíny, minerály a tuky. Ideální je, když naberou i nějaké to kilo navíc, protože tuk je udržuje v teple. Když teploměr ukazuje mínus, kontrolujte misky s vodou, aby nezamrzly,“ doporučuje Martin Pučálka, odborník na výživu psů a koček ze společnosti Krmiva Pučálka. V dnešní době existují i speciální termomisky. Pitný režim lze podporovat tím, že budete granule zalévat trochou vody.

„U psů žijících v bytě si na růst hmotnosti naopak dávejte pozor. Nedostatek pohybu venku se snadno projeví a může to pak zapříčinit obezitu či jiná onemocnění,“ varuje Martin Pučálka.

4. Pečujte o tlapky

Mráz není jediným psím nepřítelem. Dalším problémem mohou být prosolené chodníky a cesty, které nechráněným tlapkám velmi škodí. „Před odchodem z domu můžete psům namazat tlapky vazelínou, díky které sůl nepronikne do kůže. Po příchodu jen tlapky vlhkým hadříkem otřete. Vazelínu si obstaráte v jakékoliv lékárně. Také můžete pořídit speciální botičky, ve kterých bude psovi teplo a nedostane se tam sůl,“ doporučuje Martin Pučálka. 

Psi patří mezi nejoblíbenější zvířecí kamarády lidí. Ilustrační foto.
KVÍZ: Modrý jazyk, játrová barva, žádný ocas. Vyznáte se v psích plemenech?

5. Předejděte nachlazení

Nejen omezení delších procházek a obleček můžou pomoci zamezit prochladnutí. Ideální je také vylepšit každodenní stravu přidáním olejů, které jsou bohaté na omega 6 nenasycené masné kyseliny, vitamíny a minerály. „Vyzkoušejte lososový, lněný, tresčí či olej z ostropestřce. Celkově podpoří imunitu a pomohou při problémech se srstí a kůží,“ vysvětluje Martin Pučálka.

Jestliže je váš pes už nachlazený nebo má rýmu, pomoct může jitrocelový sirup. Určitě ho vyzkoušejte. Zdravotní stav svého pejska ale rozhodně nepodceňujte, nezlehčujte. Pokud máte jakékoliv pochyby, vydejte se raději rovnou k veterináři, než se z nachlazení vyklube například zápal plic.