Ústecký útulek se běžně stará zhruba o padesát psů. Aktuálně jich tam je deset. „Takovou situaci nepamatujeme,“ řekla Jaroslava Ježková z Centra pro zvířata v nouzi v Ústí nad Labem. „Psů teď máme hodně málo. Mnohem méně, než bylo obvyklé. Lidé se na pejsky ptají, mají velký zájem,“ doplnila šéfka ústeckého útulku.

Zatímco v minulých letech útulky často praskaly ve švech, celý loňský rok zaznamenávaly velkou poptávku po čtyřnohých mazlíčcích a ta pokračuje. „Když k nám teď přijde menší pejsek, tak jakmile ho dáme na naše stránky, rychle najde majitele,“ doložila Ježková.

Německá doga
Nenechte se zmást prvním dojmem. Chovatelka: Doga je něžný obr s velkým srdcem

Podobná je situace také v dalších zařízeních v kraji. Ani tam „covidová“ poptávka neopadá. V Mostě mají kapacitu kolem 50 psů, aktuálně jich tam je ubytovaných přes 30. „To nikdy nebývalo. Máme teď mnohem volněji, mnohem méně psů než obvykle. Každý den někdo volá, že má zájem,“ potvrdil Antonín Šlégr z mosteckého útulku. Také v Jimlíně je kapacita 50 psů. „V současné době máme 25 psů. Velký zájem trvá už několik měsíců,“ uvedl David Kubalík z útulku na Lounsku.  

Podle lidí z útulků stojí za zájmem o psy omezený společenský život, samota, touha mít někoho na blízku. Během karantén, lockdownů a omezení chtějí mít lidé společnost, živého tvora, s nímž chodí do přírody a vyplňují čas, který dříve trávili jinak. „Spousta lidí potřebuje parťáka, aby nebyli sami. Pes v rodině také často zabaví děti, které teď nemají mnoho jiných možností,“ vysvětlila vedoucí ústeckého útulku. Navíc jsou psi z útulků cenově mnohem dostupnější než ti od registrovaných chovatelů.

Část psů ale v útulcích i přes velkou poptávku zůstává. Lidé totiž ve velké většině žádají mladá zvířata a menší plemena. Naopak o velká zvířata a starší psy zájem téměř není. „Staří, větší a problémoví zůstávají, to jsou naše stálice,“ vzkázal Antonín Šlégr z mosteckého útulku. „Málokdo má zájem o starého psa, ti se neumisťují dobře. Stejně jako ti problémoví,“ potvrdila Jaroslava Ježková. Výjimky se najdou, není jich ale mnoho.

Vůdce smečky ocení pořádnou nerezovou misku.
Pes není plyšová hračka. Co musíte udělat, když si chcete přivést domů štěně?

Stejnou zkušenost mají i v Jimlíně. Když k nim koncem prosince přivezli malého a mladého křížence, pojmenovali ho Adámek. V útulku se příliš neohřál. Ozvalo se jim 80 zájemců. Nedávno tam měli třikrát štěňata, pokaždé byla během dvou nebo tří dnů rozebraná.

Podle kynologů je v koronavirové krizi obecně nedostatek štěňat. Chovatelé kvůli různým omezením a obavám svá zvířata tolik nepřipouštějí, počet odchovů se snížil.

Zájem potvrzují i chovatelské stanice 

Obrovský zájem o psy potvrzují také zavedené chovatelské stanice. „Každý týden dvakrát nebo třikrát někdo volá nebo pošle mail, jestli nemáme štěňata. Když jsme nedávno štěňata měli, byl o ně obrovský zájem. Přestože zájemcům říkáme, že budeme mít další nejdříve v roce 2022, stejně chtějí, abychom jim už udělali rezervaci,“ popsala Iveta Katrevová z Blahuňova na Chomutovsku, která ve své chovatelské stanici Krásná Lukrecia odchovává zlaté retrívry.

Pes v útulku - Ilustrační foto
Množení psů nese vážná rizika. Voříšci končí v útulcích, hrozí jim i smrt

Lidi z útulků současný zájem o jejich svěřence těší. Mají ale také velké obavy, co se stane, až skončí koronavirová krize. „Jsme přesvědčení, že se zase zaplníme,“ myslí si šéfka ústeckého útulku.

Teď podle nich psí mazlíčci vyplňují lidem volný čas, poté je ale mohou začít naopak omezovat v aktivitách, které budou opět povoleny. „Lidé zase budou chtít na dovolené, psi nemůžou všude s nimi. Také půjdou normálně do práce, do škol, budou mít jiné starosti, nebudou mít tolik času. Budou zase chtít mít tu svou svobodu. Psi se k nám pak začnou vracet,“ předeslal David Kubalík.